hrad Okoř, zřícenina

Rozsáhlá zřícenina hradu se nachází na nízkém skalnatém ostrohu v údolí Zákolanského potoka. Pozdně gotické předhradí (tzv. dolní hrad) obtáčí jádro hradu ze tří stran od potoka až k hrázi rybníka. Při jeho hradbě je uvnitř novodobá zástavba. Z hradby vystupují dvě bašty a zřícenina bývalého pivovaru. Naproti baště situované u potoka je přisazena k hradbě staršího jádra budova tzv. refektáře. Cesta uvnitř přehradí obchází jádro hradu. Zříceninou vstupní budovy (4. brána) se prochází do nádvoří centrální části. Na nejvyšším místě se dochovalo torzo velké věže s kaplí. Východně od ní torzo tzv. studniční věže. Rozsedlinu mezi dvěma vrcholy vyrovnává jižní palác. Na Z ukončuje zástavbu jádra hradu západní palác. Jádro obemyká vysoká hradba, na niž se napojují jednotlivé budovy, vyjma hranolové věže. Předmětem ochrany jsou: věž s kaplí (st. p. 24), jižní palác (st. p. 24), západní palác (st. p. 24), 4. brána (st. p. 24), hradební zeď horního hradu (st. p. 24), studniční věž (st. p. 24), tzv. refektář (st. p. 24), budova v hradbě dolního hradu (st. 21, p. p. 100, 101), hradba s baštami dolního hradu (st. p. 19, 20, 21, 22/1, 22/2, 23, p. p. 96, 98, 100, 101, 102) a pozemky vymezeného areálu.