zřícenina hradu Kunžvart

Kunžvart je zřícenina pohraničního hradu na Šumavě, který se nachází na východním výběžku hory Strážný, zhruba 1,5 km od obce Strážný. Hrad Kunžvart patří svou nadmořskou výškou 1033 m k nejvýše položeným hradům v České republice. Královský strážní hrad, vybudovaný nedaleko zemské hranice k ochraně Zlaté stezky, byl pojmenován příznačně Königswarte (Královská stráž). Kunžvart je klasickou ukázkou jednoduchého donjonového typu. Hlavní stavbou (jádrem) hradu byla hranolová obytná věž na vrcholu skalního bloku. Areál vymezoval na západní straně ve skále vylámaný příkop. Nejlépe dochovanou částí hradu je 15 m vysoká, původně obytná, věž z řádkového zdiva. Kromě věže, zde nejsou patrny a ani doloženy pozůstatky žádných dalších objektů, ani obvodového opevnění.