hotel Slavia - část

Nárožní třípatrový dům se zkoseným nárožím s delší dvácti- (v přízemí) resp. třináctiosým západním průčelím orientovaným do ulice Besední a sedmiosým severním průčelí obráceným do prostoru ulice Solniční, jedna osa je na zkoseném nároží. Soklová část uličního průčelí v přízemí členěná bosáží je prolomena půlkruhově zaklenutými okenními otvory a vstupy, v poslední ose západního průčelí je umístěn půlkruhově zaklenutý vjezd. Průčelí v 1. a 2. patře členěná při zkoseném nároží vysokým pilastrovým řádem o 2 + 2 pilastrech s kompozitními hlavicemi a s kanelovanými dříky na vysokých soklech jsou prolomená pravoúhlými okenními otvory v edikulových rámech. Edikulové rámy tvoří v 1. patře polosloupy s entazí s toskánskými hlavicemi nesoucími římsová kladí na jejichž ploše jsou umístěny reliéfní kartuše, po stranách kladí jsou umístěny volutové konzoly nesoucí segmentové frontony, pod průběžnou parapetní římsou přerušovanou pouze sokly pilastrů se nachází vystupující pravoúhlé parapetní výplně. Edikulové rámy oken v 2. patře jsou obdobné, pouze polosloupy nahrazují pilastry s ionizujícími hlavicemi a frontony jsou trojúhelníkové. Průčelí v 3. patře oddělené vyloženou profilovanou kordonovou římsou člení pilastry s kompozitními hlavicemi spočívající na zalomených úsecích kordonové římsy podepíraných volutovými konzolkami. Jednotlivá pole mezi pilastry jsou prolomena půlkruhově zaklenutými okenními otvory v edikulových rámech tvořených dvojicemi pilastrů s kompozitními hlavicemi, na které dosedají profilované archivolty záklenků oken, archivolty jsou protnuty vysokými klenáky nesoucími rovné úseky vyložené profilované návojové římsy. Uliční průčelí jsou završena pásem perlovce a vyloženou profilovanou korunní římsou spočívající na sledu bohatě reliéfně zdobených volutových konzol.