hotel Axa

Osmipatrová budova vyplňuje až do výše 1. patra většinu nepravidelného obdélného půdorysu pozemku parc. č. 216, od 1. patra půdorys připomíná písmeno "U". Řadový dům trojkřídlé dispozice o devíti nadzemních a dvou podzemních podlaží je složen z čelního dvoutraktu a dvou bočních jednotraktových křídel, navzájem propojených schodišti. Prostor mezi bočními křídly je ve 2. suterénu vyplněn halou s bazénem, zastřešenou ve výši patra segmentovou střechou se světlíky (v 80. letech byl strop haly snížen). Trojúhelníkové světlíky umístěné napříč osou dvora prosvětlují sportovní centrum v patře. Střechy křídel jsou ploché. Uliční průčelí je devítipodlažní (včetně podkroví), osmiosé s mělkým zavěšeným rizalitem na 3.-.7. ose zleva, k němuž se na 2. ose připojuje prosklený pravoúhlý arkýř, završený nad 8. NP výraznou markýzou. Na bocích arkýře jsou nápisy "HOTEL", na markýze pak písmena "AXA". 8. a 9. podlaží je ustoupené s terasou. V 7. podlaží se čelo rizalitu otevírá mělkými lodžiemi. Okna průčelí jsou obdélná. Parter (1NP a 2NP) je řešen odlišně s výkladci a pásovým oknem. Hotel vyniká výtvarně kultivovanou, zároveň však nápadně střízlivou úpravou interiérů, zejména komunikačních chodeb a pokojů ve dvorních a uličním křídle (mramorové obklady, kovové zábradlí, dlažba /kombinace teraca a drobné mozaiky/, okna s tlačeným /strukturovaným sklem/, aj.). Elegantně je řešený prostor plaveckého centra v suterénu, s ochozy po stranách, na průčelní stěně u bazénu je umístěn reliéf.