hospodářský dvůr

Hospodářský dvůr někdejšího mnichovohradišťského panství, se nachází S směrem od Mnichova Hradiště, nedaleko zámku. Všechny objekty historické zástavby jsou symetricky rozvrženy v prostoru velkého dvora pravidelné obdélné dispozice o rozměrech cca 115 na 110 m. Ve V čele stojí patrový trojkřídlý obytný dům v přízemí hlavního křídla se stájemi [1], se 2 krátkými symetricky řešenými křídly obrácenými do dvora. Na Z straně proti obytné budově stojí patrová sýpka [4], ke které na J straně přiléhá mladší obytná stavba (čp.7) s hrázděným polopatrem. Celou J stranu dvora vymezuje stavba bývalého ovčína [2], jejíž kompozičním protipólem je dispozičně shodně řešená stavba stodoly [3] na S straně. Posledním objektem historické zástavby je vozová kolna [5] stojící uprostřed dvora. Architektonicky funkční výstavbu hospodářských budov porušuje trojice novodobých objektů (pilířová kolna a víceúčelová hospodářská budova) při S a J straně a novodobá obytná budova (se dvěma samostatnými čp.4 a čp.5) v JV rohu areálu. Dvůr byl pravděpodobně vymezen mezi jednotlivými objekty kamennou ohradní zdí (lomový kámen/cihly) z které se dochovaly pouze rozvalené fragmenty mezi sýpkou a stodolou a 2 lépe zachované úseky. 1. úsek přiléhá k JZ nároží obytného domu, jehož součástí byla hlavní brána, z které se zachoval pouze 1 hranolový pilíř. Obdobně zachovaný 2. úsek přiléhající k JZ nároží přístavby sýpky byl prolomen také branou v ose hlavního vstupu do areálu. Za zadní branou se nachází obytný domek (zachycený již na josefském mapování) a nevelké jezírko. Předmětem ochrany je obytná budova čp. 6 se stájí, ovčín, sýpka, stodola, kolna, ohradní zeď (fragmenty) a pozemky vymezeného areálu.