Hoffmannova vila

Soubor věcí vily Karla Hoffmanna, sestává z: - budova vily čp. 204, na pozemku parc.č. 582 - oplocení na pozemku parc.č. 584/1 - pozemků parc.č. 582 a 584/1 Vila postavená architektem Eduardem Hniličkou v letech 1924 - 1926 pro Karla Hoffmanna, primária Českého kvarteta a jeho zeťě, Ivana Šetlíka. Dům byl již stavěn se záměrem, že v něm bude prostor pro zkoušky Českého kvarteta. Jedná se o třípodlažní, volně stojící objekt v rozsáhlé mírně svažité parcele, na členitém půdorysu, zhruba ve tvaru písmene L, z něhož vystupuje na jihu půlkruhový rizalit, na západě mělký rizalit a na severovýchodě protáhlý vstupní koridor. Střecha je valbová s výraznými námětky, krytá šedým eternitem.Plocha fasády je růžovo-červená, vystupující arch. prvky jsou bílé. Na fasádě je umístěna pamětní deska Karla Hoffmanna. V interiérech jsou obytné a pův. provozní místnosti situovány ve třech podlažích, 4.NP tvoří podkroví. Vertikální komunikaci zajišťuje dřevěné schodiště situované při SV části - při půdorysném zalomení objektu. Druhé schodiště mezi 1. a 2. NP je v severní části půdorysu. Největší prostor zaujímá celou západní část 2. NP. Původní hudební salon, zasahující na jihu do oválného rizalitu, je zde otevřen až k severnímu schodišti. (pokrač.) V interiérech jsou četné původní prvky a detaily (dveře, okna, keramické vypínače, otopná tělesa, zábradlí schodiště). Vila je obklopena rozsáhlou zahradou ohraničenou původním oplocením při ulici Lopatecká tvořeném opěrnou zdí s podezdívkou, vystupující nad terén a železobetonovými sloupky s výplněmi polí z kovových profilů.Západně od vily je v zahradě novodobý bazén. Přilehlé objekty garáží již nejsou součástí památkově chráněného areálu.