Gutmannova vila

Třípodlažní vila s podkrovím vystavěná na nepravidelném půdorysu. Situovaná je do zkoseného nároží ulic Údolní a Bratří Čapků. Zcela hladká fasáda je členěna pouze plastickými šambránami oken a vchodu, které jsou vytvořeny z glazované keramiky. Umístění hlavního vstupu symetrického půrčelí směrem do nároží urbanisticky dotváří spojení dvou ulic a zároveň umožňuje dostatečný přístup světla do hlavních obytných místností domu. Dům navíc tvoří plynulý přechod mezi městskou a vilovou zástavbou na úpatí Kraví hory, což je dáno i jeho funkcí. Vila je koncipována jako bytový dům s několika samostatnými bytovými jednotkami, jeho nájemníky však tvořili pouze příslušníci rodiny průmyslníka Wilhelma Gutmanna. Byty zaujímaly téměř celé podlaží a byly předěleny středovou chodbou umožňující přístup k centrálnímu schodišti. Schodiště osvětlovalo průběžné okno, prvek uplatňující se u brněnských staveb vůbec poprvé. V severní části domu bylo situováno technické a obslužné zázemí bytu. Z vybavení jednotlivých bytů se do současné doby dochovaly trámové stropy, krb, dřevěné žaluzie a také typické mosazné kličky u oken.