fara

Fara čp. 115 je přízemní částečně podsklepená z cihel vyzděná a hladce omítnutá stavba na obdélném půdoryse pod sedlovou dvojitě pálenými bobrovkami na řídké laťování krytou střechou s hřebenem ve směru sever – jih. Sokl má obložen lomovým kamenem. Hlavní východní k silnici obrácené tříosé průčelí je svisle členěno čtyřmi velmi plochými pilastry a má profilovanou korunní římsu. V prostřední ose je hlavní vstup, v něm jsou osazeny dvoukřídlé levé dovnitř otvíravé rámové dveře o deseti výplních z nichž šest horních je zaskleno katedrálním sklem. Nad vchodem nadsvětlík, v první a třetí ose pětikřídlé (nahoře dvě, dole tři křídla) dvojité dovnitř otvíravé ve špaletě osazené okno. Hl. vchod s nadsvětlíkem a okna mají vpadlé šambrány se svazkovým hlavním klenákem, okna navíc jednoduchou podokenní římsu. Severní boční štítové průčelí je dvouosé, na nárožích má ploché pilastry zakončené hlavicemi tvořenými ze sousedních průčelí sem se zalamujícími částmi korunních říms. Okno v první ose v přízemí je slepé, ve druhé ose je ve špaletě osazené čtyřkřídlé dovnitř otvíravé dvojité okno, ve štítě jsou okna obdobná, ale v líci osazená ven a dovnitř otvíravá. Okna mají šambrány a podokenní římsy jako na hl. průčelí, pouze šambrány ve štítě nemají svazkové hl. klenáky. Západní dvorní průčelí má jedno pětikřídlé okno, jako jsou ta v hl. průčelí, v koutě dvora při kostele dovnitř otvíravé jednokřídlé levé rámové dveře. Mezi těmito otvory je malé okénko od spížní komory. Jižní boční průčelí je omezeno pouze na malý úsek o který fara předstupuje před východní průčelí kostela. Má na krajích pouze po plochém pilastru. Dispozice přízemí je střední zdí rozdělena do dvou traktů. Ve východním je mezi farní kanceláří na jihu a pokojem na severu dvojramenné vřetenové levotočivé schodiště na jehož mezipodestu ústí hlavní vchod. V západním traktu je při střední zdi chodba z níž je přístupné výše uvedené schodiště a farní kancelář a v témž traktu pokoj na severu a kuchyň na západě. Mezi kuchyní a kostelem spojuje chodbu s dvorem obdélná místnost, která je nyní koupelnou. Z ní je část při průčelí a kuchyni oddělena příčkou a slouží jako spíž. Na jižním konci chodby je záchodek. V podkroví jsou z rozšířené podesty schodiště přístupné dvě místnosti na severu a dveřmi na západ cihlami vydlážděná půda (s krovem vaznicové soustavy neseným dvěmi stojatými stolicemi) která je hlavně nad jižní částí fary. Místnosti jsou zde plochostropé, podlahy prkenné, chodby mají cementovou dlažbu. Dlážděný suterén pod východním traktem má po stranách schodiště po sklepu zaklenutém dvěmi poli valené segmentové klenky do ocelového válcovaného nosníku profilu „I“.