dvojvila rodiny Krondlových

Rodinný dvojdům se společnou vnitřní zdí byl postaven mezi léty 1912–13 na ulici Krondlova (původně Mrštíkova). Hmota objektu se do ulice otevírá směrem k jihozápadní straně siluetou dvojice úžlabím oddělených sedlových střech se zvalbenými nástavbami štítů, pod nimiž je společné průčelí sjednoceno a akcentováno mocně konkávně vyloženou římsou fabionového tvaru s malířskou výzdobou s opakujícím se florálním motivem. Tektonické členění plochy průčelí a okenních otvorů je však dále již asymetricky rozčleněno do zdánlivě nesourodého hmotového uspořádání. Horní objekt č. o. 20 je akcentován v úrovni 1 NP na pravé straně trojbokou nástavbou arkýřového tvaru, zakomponovaného do představeného, šířeji pojatého zádveří vstupu do objektu s průběžnou stříškou. Níže položený objekt č. o. 22 je na pravé straně prolomen trojbokou hmotou arkýře spínajícího přízemí a patro. Kastlová okna s vnějším – vnitřním otevíráním, s dělenými spodními částmi okenic a nástavců větracích okének, mají subtilní profilaci a geometricky dokreslují celkové výtvarné pojetí průčelí. Dispoziční uspořádání vnitřních částí domu č. o. 20 konvenuje s nejstaršími rámcovými popisy objektu z doby jeho vzniku či úředních popisů. Na hlavní vnitřní obytný prostor v 1NP, rozšířený na jihozápadní straně trojbokým arkýřem do prostoru ulice Krondlovy a na jižní straně bočním obdélným představeným hmotovým přístavkem (původně zimní zahrada?), je vstupy propojen s prostory kuchyně, koupelny a předsíně. Do ní je situován hlavní vstup do domu a současně nástup na vnitřní dřevěné schodiště, zajištující vertikální komunikační spojení s dalšími podlažími objektu. Celkový rozvrh domu č. o. 22 v boční i zahradní části svou dimenzí rozvrh předchozího domu č. o. 20 hmotově přesahuje. Hlavní vstup je orientován do boční části na severozápadní straně, na podestu přiloženého jednoramenného schodiště. Zahradní část, jejíž okenní otvory a terasa jsou dokonce zčásti bezprostředně orientovány do bezprostředních prostor vedlejšího objektu, vytváří dojem původně zamýšleného intimně koncipovaného propojení obou budov a pozemků.