dům U Voglů

Na pozdně gotickém základu vznikl velký nákladnický renesanční dům (před 1628); další přestavba proběhla kol. r. 1650 zásluhou Santina de Bossi. Do dnešní podoby byl dům změněn na přelomu 18. a 19. stol. Ignácem Aloisem Palliardim. Řadový dům s vnitřním dvorem stojí na hloubkové parcele, která prochází celým blokem. Do Malostranského nám. se dvoupatrová budova obrací šestiosou bohatě členěnou a zdobenou luisézní (pozdně barokní) fasádou, jejíž tři střední osy jsou kompozičně vyznačeny jako risalit, ukončený štítem v prolamované atice. Přízemí prosvětlují tři oblouky loubí. Ve střední ose fasády na meziokenním pilíři (mezi 1. a 2. patrem) se objevuje mariánský obrázek v rámu, doprovázený pod císařskou korunou a ochranným pláštěm postavami a hlavičkami andílků. Také v tympanonu užil architekt štukovou výzdobu, střední Boží oko doprovází celá řada andílčích hlaviček a obláčků. Zadní fasáda, obracející se na Tržiště, má již výrazný klasicistní charakter, vznikla jistě až v 19. stol. Proti hl. průčelí je terénně snížena o suterén-z jižního pohledu přízemí (průčelí je tedy třípatrové). Zachovaly se zde pův. klasicistní vstupy, po stranách poloelipticky zakončené, uprostřed segmentově. Fasáda je tříosá; v jednotlivých osách jsou sdružená okna. Dvorní fasády jsou většinou bez výraznějšího členění. pokračování popisu: viz DL Sklepní prostory v různých výškových úrovních ukazují dobře na středověkou dispozici domu. Interiéry jsou zčásti klenuté, v patrech hl. budovy jsou již jen plochostropé místnosti s fabiony. Ve vých. hraniční místnosti se v 1. p. zachovala nika s raně barokním oltářem.