dům U Rossmüllerů

Nárožní trojkřídlý,na čtvercové parcele s vnitřním dvorem. Hl. objekt dvoutraktový,dvorní křídla jednotraktová,střechy sedlové.Jednopatrové ul. průčelí-13ti osé s mělkým středovým risalitem s vysokým řádem toskánských pilastrů,trojdílné kladí tvoří profilovaný architráv,hladký vlys a profilovaná římsa,v podhledu mutuli rosetkami.Celek korunuje nízký obdélný stupňovitý štít.V parteru pásová bosáž,fasáda 1.p. purizaována.Boční průčelí do Olivovy ul.-13 os,ukončeno pětibokým stupňovitě zdviženým štítem,se sdruženým tříosým gotizujícím oknem(zkosené ostění).Dvorní fasáda hl. budovy opakuje v redukovaných formách členění ul.průčelí.V patře levého dvorního křídla probíhá po celé délce stěny klasicis.uzavřená dřevěná pavlač na železných nosnících.Pravé dvorní křídlo má zčásti dochované pův.členění lisenovými rámy.Sklepy pod vých.částí hl.budovy klasicistní(valené klenby s trojbokou lunetou),jihozáp.stavebně starší sklep gotického původu(půlkruhově valená klenba prolomená pětibokou lunetou).Vlevo průjezdu ve dvorním traktu schodišťová síň prostupující dvě podlaží, členěna v dolním plánu omítkovou bosáží, v horní partii tokánskými pilastry s obdélnými štuk. rámy s vykrajovanými zrcadly.Schodiště je tříramenné,visuté,s kamennými stupni a kvalitním železným zábradlím.Risalit levého dvorního křídla obsahuje visuté spirálové schodiště s bohatě dekor.zábradlím.Dochované dveřní konstrukce pozd. klasicistní,výplňové,v okennních nikách zachováno dobové parapetní táflování.