dům U Ježíška

Objekt sestává z vrcholně barokního domu s dynamicky řešeným průčelím z poč. 18. stol. a z renesančního domu (se štítovým průčelím kolem r. 1623), barokně upravovaným koncem 17. stol. a kol. r. 1705. Zatímco ostatní domy po sev. straně Břetislavovy ul. vznikly jako renesanční novostavby po parcelaci někdejší Žejdlicovské zahrady po r. 1591, na parcele tohoto objektu stál v místě předního dvora gotický dům, náležející k osadě Obora sv. Jana. Protáhlá parcela v nároží bloku mezi Tržištěm a Břetislavovou ul. je zastavěna křídly domu, obklopujícím dvůr; v SZ části je drobný dvorek-zahrádka. Do Tržiště se obrací jednopatrová pětiosá fasáda se symetricky řešenou tříosou částí vlevo, vyvinutou na konvexkonkávním půdorysu. Zbývající dvouosý úsek vpravo, probíhájící na šikmé uliční čáře, člení jen nárožní pásování a okna v profilovaných šambránách. Do Břetislavovy ul. a uličky na sev. straně se obracejí boční fasády, hladké. V Břetislavově ul. pokračuje hladká fasáda podélného již. křídla. Na ni navazuje dvoupatrová fasáda zadní budovy. Původní hlavní, architektonicky bohatě ztvárněná štítová fasáda záp. domu se dnes obrací do dvora. Pravá předstupující část fasády je završena pavilonovitým nástavcem, Mezi okny 2. p. se uplatňuje v nadživotní velikosti štuková Madona stojící na obláčku s hlavičkami andílků. V interiérech i exteriérech je zachována řada historických konstrukcí, prvků a detailů umělecké výzdoby. /podle: UPP-Malá Strana, ed. P. Vlček, Academia, Praha 1999/