dům spolku Schlaraffia

Jedná se o třípatrový objekt na obdélném půdorysu s průčelím o pěti osách. Stavbě dominuje středová část s jednopatrovým arkýřem a převýšenou atikou. Přízemí nad kamenným soklem zdobí rustika. Prolomeno je třemi okny, jedním větším s tudorským obloukem napravo, které je navíc doprovázeno dvěma bájnými zvířaty na každé straně. Hlavní vstup do objektu je umístěn nalevo a je orámován dvojící sloupů, které nesou nad archivoltou nápis „IN ARTE VOLUPTAS“ (radost z umění) doprovázený po stranách dvěma sovami. Konkrétně se jedná o výra velkého, jež se pod jménem Uhu stal hlavním schlaraffiánským symbolem. Sova vlevo nese písmena „A.U.“ (Anno Uhui = roku výra), druhá dataci „50–51“, což podle schlaraffianského datování značí roky 1909–1910. Ve vstupu jsou osazeny původní dřevěné masivní dveře s prosklením opatřeným kovanou mříží, nad vstupem je umístěno malé osvětlení. V prvním patře z fasády vyrůstá arkýř nesený osmi krakorci, člení ho sdružené trojdílné okno. Římsu arkýře zdobí tři maskarony a mezi nimi vlevo kočka a vpravo netopýr. Další maskarony se nachází i na dvou krakorcích. Arkýř slouží ve druhém patře jako balkon s cimbuřím, ústí na něj velké šestidílné okno s tudorským obloukem. Ostatní okna prvního a druhého patra jsou trojdílná, členěná poutcem v horní třetině a mají rovněž tvar tudorského oblouku. Okenní výplně jsou, až na největší okno ve druhém patře, dřevěné a původní. Fasáda vrcholí v mohutné atice, jež má podobu středověkého cimbuří. Pohledově jej doplňují dvě „věže“ lehce vystupující z fasády. Nápis „IN ARTE VOLUPTAS“ se opakuje též ve vrcholu atiky, kde doprovází erb chebské Schlaraffie s brněním a fafrnochy a ve spodní části erby pražského (vlevo) a plzeňského spolku (vpravo). Plocha fasády nad přízemím je hladká, omítka je řešená jako pohledová v odstínu šedé. Střecha domu je sedlová, krytá bobrovkami. Zadní fasáda o čtyřech okenních osách je ponechána bez jakékoli výzdoby. Přináleží k ní sál na obdélném půdorysu, nejdůležitější místo celé budovy, který však zvenku působí rovněž velmi stroze. Kryje ho pultová střecha, člení trojice sdružených trojdílných oken a pod korunní římsou je jako jediný zdobný prvek užit zubořez.