dům s baštou

Stavba je situována ve svahu na severním okraji historického jádra města, kde je součástí mladšího pásu chrudimských hradeb. Městská hradba má v daném místě spíše charakter opěrné zdi. Dům-bašta zaujímá plochu stavební parcely č. 188 v k.ú. Chrudim, ležící pod severním lícem hradby v místě tzv. Fortny. Úpatí rovné západní stěny lemuje od jihu k severu sestupné schodiště, na které na jihu (nahoře) ústí branka Fortna – původní úzký průchodu hradbou. Při části hradby od východu je k oblé stěně přistavěn drobný komunikační přístavek, přístupný z vnitřku bašty i ze svažitého pozemku pod hradbou několika schodovými stupni. Dvoupodlažní bašta je reálně polovinou původního rozsahu zhruba podkovovité bašty, jejíž 2. polovina podle osy, kolmé k hradbě byla odbourána. Zároveň byl probourán prostup východní částí bašty při hradbě, kde je situován rovněž dvoupodlažní přístavek, půdorysně přesahující podél hlavní hradby k východu. Vznikl tak objekt atypického půdorysu. Jeho severovýchodní obvodová zeď je součástí původního tělesa středověké bašty, západní stěna, kterou bylo torzo po odbourání symetrické poloviny podkovovitého půdorysu uzavřeno, je rovná. Stavba je orientovaná podélnou osou k severu, dolů po svahu, který je z geomorfologického hlediska svahem rozsáhlé vyvýšené plochy městiště, tvořené v podloží slínovcovou druhohorní usazeninou (opukou) a čtvrtohorními sprašovými vrstvami. Nelze posoudit, do jaké míry je bašta založena na skalním podloží, z relativně dobrého statického stavu tělesa bašty však lze předpokládat, že alespoň z části tomu tak je. Zaoblená severovýchodní stěna: Zhruba uprostřed 2.NP vytyčuje jedinou okenní osu okenní otvor jediného okna průčelí. Pod ním se v úrovni 1.NP nachází severně od této okenní osy ještě menší svisle orientované okénko střílnového otvoru. Průčelí je završeno rovným trojúhelným štítkem s malým kruhovým větracím otvorem podkroví uprostřed. Štít má rovný půdorys, stěna pod ním je půdorysně zaoblená, tento rozdíl je vyrovnán šikmou parapetní plochou, která je v podstatě korunou hradby, zakrytou plechováním. Na severní straně stěny je na obvodové zdi osazen omítaný hranolový komín. Otvor okna v 2.NP má vertikálně obdélný standartní rozměr, vymezen je pískovcovým ostěním se značně erodovanými hranami bez profilace. V otvoru je v líci zdi osazena dvoukřídlá konstrukce špaletového okna, křídla jsou šestitabulková. Dřevěná konstrukce je ve špatném stavu. Střílnové okénko v 1.NP severně od okenní osy, dané výše popsaným oknem, má robustní čtvercové ostění s erodovanými stopami výrazného okosení vnitřní hrany. Líc ostění je zapuštěn cca 2 cm pod líc omítky. Pod střílnovým okénkem se nad terénem se ve zdivu nachází velká kaverna, vzniklá vylámáním lomového zdiva bašty. Stěna je kromě těchto dvou otvorů slepá, omítnuta starší hladkou vápennou omítkou neurčité barevnosti. V omítce jsou patrné relativně mírné praskliny. Některé jsou zjevně statické povahy, v současnosti však neaktivní. Svislá hrana kontaktu oblé severovýchodní a rovné západní stěny je nerovná a pod povrchem omítky prozrazuje bosovanou konstrukci tohoto ostrého nároží, vzniklého odbouráním západní poloviny bašty. Rovná západní stěna: Západní průčelí je tříosé, v každé ose se nachází po jednom okenním otvoru v 1. i 2. NP. Na jižním konci stěny vystupuje ze stěny mírně předsazené zdivo šířky cca 1,2 m, zakončené oplechovaným parapetem ve výšce parapetu okna 2.NP. Na severní konci vystupuje zdivo podobného charakteru i šířky a je zakončeno šikmou pískovcovou parapetní deskou cca 0,5 m pod úrovní parapetu okna 2.NP. Severní líc tohoto bloku zdiva navazuje na oblý vnější líc severovýchodní stěny. Obě tato zdiva jsou součástmi hradby – jižní blok indikuje průběh, resp. výběh hradební zdi za baštou, severní blok naznačuje další průběh odbourané části zdiva samotné bašty. Oba bloky mají zhruba podobu opěrných pilířů a byly zjevně i ze statických důvodů ponechány. Okna obou podlaží jsou shodná, dvoukřídlá, jednotabulková, špaletová, osazená v líci. Jižní okenní osa je v úrovni 1.NP tvořena nikou dveřního otvoru s novodobou dvoukřídlou výplní. V severní části průčelí má spodní zdiva partie charakter neomítaného hrubého kvádrového soklu, zbytek plochy průčelí je omítnutý hladkou vápennou omítkou. Shora je stěna ukončena štukovou podstřešní římsou, nevýrazně profilovanou (od spodu) stezkou, konkávním prvkem a deskou. Bašta je zastřešena nízkou krovovou konstrukcí sedlové střechy s novou krytinou z pálené bobrovky.