dům

Dotčený dům se nachází ve střední části obce Zahrádky jižně od zámku č. p. 1. Drobná domkářská usedlost je umístěna ve svahu pod komunikací a tvoří ji pouze obytným dům s nepravidelným pozemkem. Oplocení je na jihovýchodní straně tvořeno pískovcovými sloupky, do kterých jsou vložena drátěná plotová pole s ocelovými sloupky a betonovou podezdívkou. Pískovcové sloupky mají dlaby pro osazení dřevěných plotových polí. Shodné sloupky ohraničují také předzahrádku před jihovýchodním štítovým průčelím domu. Na jihozápadní straně na plot navazuje zeď pískovcových kvádrů, která dále pokračuje směrem k severu a odděluje usedlosti č. p. 25 a 24. Severně od domu na zeď navazuje vysoká opěrná zeď, která vyrovnává terénní zlom a je ukončená při severním nároží objektu. Zdivo je provedeno z režných pečlivě přisekaných pískovcových kvádrů. Do svahu jsou zapuštěny dvě prostory, přístupné vstupy se segmentovými záklenky v opěrné zdi. Levá místnost má propadlou klenbu a sloužila jako záchod. Pravá místnost - sklep je zaklenutá valenou klenbou z pískovcových kvádrů a je osvětlena drobným oknem bez výplně. Po obvodu zbylé východní části pozemku je plot z ocelových sloupků a pletiva. Na zápraží a přilehlé části dvorku před vstupním jihozápadním průčelím domu je zachována hodnotná pískovcová dlažba. Z dlažby vystupuje kryt studny z pískovcových desek, na který navazuje do dlažby osazený pískovcový blok s mělkou dráží pro posazení vědra a s odtokovým žlábkem. Patrový obytný dům je převážně roubený. Zděný je suterén, hospodářské části v přízemí (komora a spížní komora) a blok kolem bývalé černé kuchyně a topenišť. Fasáda je v celém rozsahu (bez ohledu na materiálové řešení) opatřena omítkou s mladším břízolitovým nástřikem červeného odstínu. Rozšíření domu o hospodářský díl (komory) má převážně konstrukce hrázděné s omítanými výplněmi a bílenými stěnami. Hrázdění tvoří rastr sloupků, ližin, paždíků a zavětrování šikmými vzpěrami u sloupků. Výplně hrázdění jsou tyčové s hliněnou mazaninou a omítkou. Půdorys domu je obdélný, tvořený starším trojdílným jádrem, zmíněnou mladší hospodářskou přístavbou a mladší přízemní přístavbou zadního traktu na západní straně. Zhruba dvě třetiny jihozápadního průčelí v patře lemuje dřevěná pavlač. Střecha domu je sedlová s asymetrickým sklonem. Na dvorní jihozápadní straně má střešní rovina větší přesah, kryjící zápraží a pavlač. Na zadní severovýchodní straně je střešní rovina plynule přetažená nad přízemní trakt. Krytina je z azbestocementových šablon, klempířské prvky z pozinku. Ze severozápadní střešní roviny vystupuje dvojice omítaných komínových těles, ukončených římsami a zděnými klenutými hlavami. Čelní jihovýchodní štítové průčelí je tříosé, levé dvě osy náleží staršímu patrovému roubenému jádru domu a pravá osa přízemní přístavbě zadního traktu. Přízemí lemují dvě pole podstávky, která vynáší mírně předsazené patro. Třetí pole je v jiné výškové úrovni doplněné také u přístavby. Podstávka má jednoduché sloupky a pásky, které jsou zdobené pouze okosením s náběžnými štítky. Ližina není patrná s důvodu plošného omítnutí roubení. Omítka patra je na spodní hraně ukončená profilovanou lištou. Boční strany ukončují prkna s kanelováním. Okenní otvory mají v přízemí staré dřevěné parapetní desky s profilací, v patře jsou mladší protáhlé parapety. Okna jsou špaletová dvoukřídlá bez dělení s válcovými závěsy (pocházejí z poslední čtvrtiny 20. století). Křídla i rámy mají nátěr v odstínu slonová kost, po obvodu jsou červené lišty. V pravé části průčelí je vstup do zadního traktu s krámskými dvoukřídlými dveřmi svlakové konstrukce. Křídla mají pásové černé závěsy, profilovanou klapačku a obložku. Nátěr křídel je červený, obložka je bílá. Štít patrové části má bedněnou lomenici z širokých černohnědých prken a bílých lišt. Je rozdělen na dvě etáže, v dolní je střední partie kladená svisle, boční strany šikmo střechovitě a horní etáž klasovitě. Jednotlivá pole oddělují zdobně profilované lišty. Ve štítě jsou umístěna dvě jednokřídlá okna dělená na čtyři tabulky. Křídla, rámy i hladké obložky mají bílý nátěr. Štít nad přístavbou má svisle kladenou lomenici, ukončenou na spodní hraně profilovanou lištou. Dvorní jihozápadní průčelí je shodně s předchozím průčelím celoplošně omítané. Světnice na pravém okraji v přízemí má sdružené okno se společným jednoduše profilovaným parapetem. Pravá okenní výplň je shodná s předchozím průčelím, levé okno je novodobé s šroubovanými bambulkovými závěsy. V patře nad tím je jedno okno se starší špaletovou výplní. Venkovní dvě křídla jsou opět nedělená, ale mají bambulkové závěsy, vnitřní křídla mají dělení na šest tabulek. Dále vlevo následuje síň s hlavním vstupem, který má bílou profilovanou obložku a jednokřídlé kazetové dveře s horní prosklenou třítabulkovou částí. V patře v tomto prostoru začíná pavlač s prkennou podlahou a plným zábradlím ze svisle kladených prken, bílých lišt, madla a spodní lišty. Pavlač zpřístupňuje vstup z horní síně s bílou profilovanou obložkou a jednokřídlými svlakovými dveřmi (tepané štítky a profilovaná litinová klika, bílý nátěr). Dále vlevo dům pokračuje druhým obytným dílem. V přízemí je sdružené okno s novodobými dvoukřídlými okny a v patře sdružené okno se staršími dvoukřídlými šestitabulkovými okny (bambulkové závěsy, bílý nátěr). Levý okraj průčelí náleží hrázděné hospodářské přístavbě, která má v přízemí vstup s trámkovou zárubní, nadsvětlíkem a profilovanou obložkou a jednokřídlými svlakovými dveřmi. Patro je zakryté svisle kladenými přelištovaným bedněním, které plynule navazuje na pavlač. Zadní severozápadní štítové průčelí domu je kompletně opatřené, včetně štítu, svisle kladeným přelištovaným bedněním. Spodní hranu štítu zvýrazňuje masivní dřevěná okapnice, vrchol štítu je oddělen tenkou lištou, podepřenou konzolkami. Ve spodní úrovni je okno s dvoukřídlou svlakovou okenicí a jednoduchým parapetem a v horní úrovni dvojice kruhových větracích otvorů. Zadní severovýchodní průčelí z velké části pohledově zakrývá zvýšený terén. Jedná se v celém rozsahu o přízemní přístavbu domu. V levé roubené omítané části je trojice oken jednoduchých šestitabulkových červených oken s profilovanými parapetními deskami, hladkými obložkami a novodobými mřížemi. V pravé zděné omítané části průčelí je pouze jeden zaslepený otvor. Interiér má tradiční trojdílné dvoutraktové dělení, rozšířené na severozápadní straně o hospodářskou přístavbu. Zadní trakt je přidán druhotně. Síň v přízemí je plochostropá, trámový strop má horní záklop (bílomodrý nátěr, shodný se stěnami). Podlaha je tvořená novodobou cementovou dlažbou. V západním rohu síně je dřevěné dvouramenné schodiště do patra. V zadním traktu za síní je umístěna černá kuchyně s přikládacími otvory do topenišť v obou bočních dílech. Kuchyně je zaklenutá plackovou klenbou se segmentovými pasy, má dlažbu z pískovcových desek a je ze síně přístupná jednokřídlými bílými kazetovými prosklenými dveřmi (dochován krabicový nekapotovaný zámek s litinovou klikou, bambulkové závěsy). V příčce do severozápadního dílu je zachován oblý pískovcový kámen, tvořící podestu přikládacího otvoru do chlebové pece, pod ním je před stěnou zapuštěná předpecní jáma. Za černou kuchyní se nachází plochostropá komora (omítka na prkenném záklopu chybí). Vstup do komory má jednokřídlé kazetové dveře (hnědý nátěr, tepané závěsy, litinová klika, nekapotovaný krabicový zámek). Pravý boční (jihovýchodní) díl tvoří v předním traktu obytná světnice, která má omítaný trámový strop s horním záklopem. Podlaha je pokrytá lineleem. Vstupy ze síně a do zadního traktu mají profilované obložky a rámové dveře s profilovanými kazetami (litinové kliky, zdobné tepané štítky, bambulkové závěsy, bílý a okrový nátěr). V zadním traktu je umístěn někdejší krám a z něj vydělené sociální zázemí. Podlaha v krámu je betonová, strop tvoří omítaný podhled. V jihovýchodní stěně je vstup s profilovanou obložkou a vnitřními krámskými dvoukřídlými kazetovými dveřmi (bílý nátěr, bambulkové závěsy, krabicový zámek, prosklené kazety, vnější dveře viz popis průčelí). Levý (severozápadní) díl je rovněž obytný. V předním traktu je umístěn pokoj omítaným podhledem a prkennou podlahou. Vstup do komory má jednokřídlou kazetovou výplň (okrovobílý nátěr, litinová klika, křížové závěsy). V zadním traktu se nachází spížní komora s dvojicí plackových kleneb, oddělených segmentovým pasem, který dosedá na přízední pilíře z pískovcových kvádrů. Podlaha je cihelná. Z komory je přístup do zadní černé kuchyně s plackovou klenbou a segmentovými pasy i do plochostropé komory za ní. Další dnes zazděné vstupy se segmentovými záklenky vedly do pokoje v předním traktu a hospodářské přístavby. Hospodářská přístavba z hrázděné konstrukce je v přízemí rozdělená na dvě prostory. Příčka mezi nimi končí u pískovcového pilíře, který přiléhá k obvodu obytné části domu. Obdobně je vyzděná i zadní stěna přístavby. V příčce je druhotně proříznutý vstup bez výplně. Stropní konstrukce je trámová obílená s horním záklopem z širokých krajinek, podlaha je hliněná. V předním traktu je v podlaze vstup do valeně klenutého sklepa z pískovcových kvádrů, v jehož stěnách jsou drobné půlkruhové niky. Obytná část patra zhruba opakuje dispozici předního traktu přízemí, druhý trakt zde již chybí a tvoří jej pouze podkroví přetažené pultové střechy. Dispozice je tedy třídílná, uprostřed je síň se schodištěm z přízemí a do podkroví a vstupem na pavlač. V zadních rozích síně se nachází dvojice masivních omítaných komínů. Strop je tvořen omítaným podhledem a podlaha je prkenná. Vstupy do obytných místností mají jednokřídlé kazetové dveře (okorobílý nátěr, krabicový zámek, tepaná přítuha). V pravém jihovýchodním dílu je horní světnice, která má podlahu z širokých prken a trámový strop s překládaným záklopem z velmi širokých prken či desek s okosením a náběžnými štítky. Při stěně do síně stojí kachlová kamna. Vzhledem k jejich výstavné podobě předpokládáme, že se jedná o kamna předsunutá z některé z vrchnostenských budov zámeckého areálu. V levém severozápadním dílu je pokoj omítaným záklopem a podlahou z širokých prken. Vstupní dveře do pokoje jsou jednokřídlé bílé kazetové s dochovaným krabicovým zámkem, tepanou přítuhou se štítkem a křížovými závěsy. Hospodářskou přístavbu tvoří v patře hrázděná komora s prkennou podlahou a trámovým stropem s horním prkenným záklopem. Komora je přístupná z pavlače pomocí jednokřídlých svlakových dveří (pásové závěsy, krabicový zámek). Druhý zaslepený vstup vedl původně z komory do podkroví nad zadním přízemním traktem. Krov této pultové střechy tvoří pouze pozednice a krokve. Krov hlavní střechy je hambalkový se středovou stojatou stolicí, která je v podélném směru zavětrována ondřejskými kříži. Tesařský provedená konstrukce využívá spoje s rybinovými pláty, zajištěnými dřevěnými kolíky. Krov nad stodolou byl zjevně připojen dodatečně, jeho středové stolice nemá již žádné zavětrování. Střešní krytina je položena na latích a částečně na prkenném bednění. Půda má podlahu z hliněné mazaniny.