dům

Nárožní dům je umístěn na jižním konci jihozápadní strany obdélného bloku domů situovaného na severovýchodní straně Žižkova náměstí v severní části historického jádra města. Blok domů je mezi areálem pivovaru (na tomto místě se předpokládá existence hradu) na severní a kostelem Nanebevzetí Panny Marie na jižní straně. Dům čp. 92 je obdélného půdorysu s krátkým křídlem vybíhajícím severovýchodním směrem. Delší osa je orientována ve směru jihovýchod-severozápad. Střecha je nad západní a střední částí domu sedlová, nad severní částí s polovalbou. Nad východní částí domu je pultová. Krytinou je pálená bobrovka kladená dvojitě na husté laťování (kaprovka). Dispozičně se jedná o hloubkově řazený dvoutrakt. Přední trakt je členěn na tři prostory, zadní na čtyři menší místnosti. Přistavěné křídlo je dvoutraktové, každý trakt je dělen na dvě místnosti. Krovová konstrukce je vaznicové soustavy s dvojitou stojatou stolicí. Krov prochází kompletní rekonstrukcí. Hlavní průčelí je orientováno do Žižkova náměstí, jeho podoba pochází z roku 1885. Horizontálně je členěno bohatě profilovanou kordonovou římsou, kterou doplňuje průběžná parapetní římsa. Segmentově klenuté otvory v přízemí, z nichž střední sloužil pravděpodobně jako vstup a krajní jako výkladce, jsou lemovány profilovanou štukovou šambránou s ušima, kterou v segmentu procházejí tři klenáky. Parter je členěn výraznou kvadratickou bosáží. V současnosti jsou otvory zazděny. Přízemí ukončuje profilovaná kordonová římsa, pod kterou probíhá pás zdobený perlovcem. Okenní otvory v patře jsou pojaty jako edikuly. Pilastry (v případě okna ve střední ose polosloupy) nesou rozvilinami zdobené kladí. Prostor mezi kordonovou římsou a průběžnou parapetní římsou je pod okny vyplněn balustrádou ve vysokém reliéfu. Po stranách jsou okna, ve střední ose jsou umístěny bohatě zdobené edikuly. Plochy mezi pilastry po stranách zdobí reliéfy mužských hlav. Okna byla čtyřkřídlá v horní třetině dělená poutcem. Okenní rámy (nedochovaly se) byly zavěšeny na zapuštěných závěsech s oblým zakončením. Průčelí ukončuje velmi vyložená profilovaná korunní římsa zdobená zubořezem. Nad římsou se zdvihá atika vyzděná z cihel. Ve střední ose je v atice umístěná edikula s vročením 1885. Edikula je ukončena segmentovým frontonem, po stranách ji zdobí voluty. Nad krajními osami je atika zdobena balustrádou. Jihovýchodní (boční) průčelí má svým spíše neogotickým pojetím odlišný charakter. Stěna je horizontálně členěna profilovanou kordonovou římsou oddělující přízemí od patra, profilovanou korunní římsou oddělující patro od střešního polopatra a fabionovou římsou ukončující fasádu polopatra. Vertikální členění je v podobě pilastru s armováním v parteru pouze na jižním nároží a souvisí s dekorací hlavního průčelí. Přízemí je pětiosé. Ve střední ose je prolomen obdélný vstupní otvor lemovaný profilovanou šambránou. Okenní otvory jsou segmentově klenuté, rovněž lemované profilovanou šambránou spočívající na podokenní římse, nad okny. Okna byla v horní třetině dělená poutcem, okenní křídla byla zavěšena na zapuštěných závěsech s oblým zakončením. Všechny otvory v přízemí jsou v současnosti zazděny. Kolem krajního otvoru na jihozápadní straně je patrná cihlová dozdívka, která otvor změnila ze vstupního na současný okenní. Vlevo od vstupu je do terénu zapuštěné kamenné ostění středověkého okna s nečitelným nápisem. Patro je šestisosé v rytmu 3+3. Okenní otvory obdélného tvaru s přímým překladem. Otvory lemuje profilovaná šambrána dosedající na podokenní římsu na spodní straně zdobené zubořezem. Nad okny probíhá úzká nadokenní římsa. Okna byla čtyřkřídlá, v horní třetině dělená poutcem, křídla byla zavěšená na zapuštěných závěsech s oblým zakončením. Okenní otvory ve střešním polopatře tvoří v šesti osách dvojice úzkých na výšku orientovaných sdružených oken. Nad otvory probíhá zalomená nadokenní římsa, podokenní římsa zdobená zubořezem. Ve čtvrté ose od jihozápadu je okenní otvor nahrazen úzkými obdélnými dveřmi.