dům

Dům čp. 26 stojí v jižní části vsi, na západní straně místní komunikace. Jedná se o z části zděný (přízemí) a z části roubený (patro) patrový objekt na obdélném půdorysu s delší osou zhruba ve směru západ – východ pod sedlovou střechou krytou raženými betonovými taškami, má tradiční prostorové uspořádání venkovského domu, rozšířené později o výměnek na severu a bedněnou kůlnu na západě, která se na severu zalamuje za chlév, kde dobíhá až k peci. Jižní podélné vstupní průčelí je ve své starší části v přízemí pětiosé, v 1. ose je úzké okénko od bývalého chléva s mříží ze dvou zkřížených železných pásů, ve 2. ose jsou původní pravé, dovnitř otvíravé svlakové dveře s nadsvětlíkem, osazené do špalety s patečními římsami a zaklenuté stlačeným obloukem. Ve 3. ose jsou obdobné dveře hlavního vstupu (liší se pouze tím, že jsou levé a stojky jejich špalety jsou vyzděny z velkých pískovcových štuků), ve 4. a 5. ose je po jednom dvoukřídlém šestitabulkovém ven otvíravém ve špaletě osazeném okně, opatřeném z vnitřní strany mříží, přičemž okno ve 4. ose má jednu tabulku nahrazenu větracím křidélkem. V úseku nad těmito okny je koruna zdiva přízemí kryta betonovými raženými taškami. V roubeném čtyřosém patře je před jeho západní ustupující částí pavlač se zábradlím svisle bedněným s přelištováním, na níž směřuje v 1. ose okénko od komory a ve 2. ose původní levé dovnitř otvíravé svlakové dveře s dřevěným zámkem, osazené v dřevěné zárubni. Ve východní části je ve 3. a ve 4. ose po jednom dvoukřídlém čtyřtabulkovém ven otvíravém okně osazeném v líci fasády. Na západní straně je průčelí rozšířeno o průčelí kůlny, pod pultovou střechou, bedněné svisle s přelištováním, které má jak v přízemí, tak ve štítě po jedněch pravých ven otvíravých v líci osazených svlakových dveřích. Východní boční k veřejné cestě obrácené štítové průčelí je ve své starší patrové části dvouosé, ve zděném přízemí (jehož koruna zdiva je kryta betonovými raženými taškami) jsou dvě stejná okna jako ve 4. a 5. ose v přízemí průčelí jižního, v roubeném patře jsou táž okna jako ve 3. a 4. ose patra průčelí jižního. V mírně excentricky nasazeném (tak aby střecha kryla zápraží před jižním průčelím) svisle s přelištováním bedněném štítě jsou dvě dvoukřídlá čtyřtabulková (dolní tabulky o dvojnásobné výšce horních) okna osazená v líci fasády s prkenými nadokenními a podokenními římsičkami. Na severní straně je zděné přízemí rozšířeno o jednu okenní osu, v níž je dvoukřídlé šestitabulkové (jedna tabulka je nahrazena větracím křidélkem) dovnitř otvíravé okno osazené ve hluboké špaletě, v níž je celkem náročně provedená klasicistní mříž. Toto rozšíření je kryto prodloužením severní části sedlové střechy původního domu a v úrovni patra tak vytváří trojúhelnou svisle s přelištováním bedněnou plochu. Severní zadní podélné průčelí je bez otvorů, tvoří je severní stěna výměnku a s ní provázaná severní stěna pece, na spáru je pak přizděna severní stěna kůlny. Západní štítové boční průčelí z původního domu ukazuje pouze záklopovým způsobem svisle bedněný štít s nákladovým otvorem (vpravo od středu), opatřeným pravými ven otvíravými svlakovými dvířky s přelištováním. Roubené patro zakrývá pultová střecha kůlny, jejíž svislé bednění s přelištováním pak tvoří bezotvorové přízemí celého průčelí.