dům

Dům v urbanisticky exponované poloze - průčelím obrácený do vidlice dvou ulic. Pozemek domu je přes celý blok mezi ulicemi Svatošova a Křížkova. Dům se nachází na území městské památkové rezervace Tábor. Všechny tři fasády jsou hodnotné, nejzdobnější je západní fasáda s barokizujícím štítem. Objekt gotického původu, v dnešní své podobě z počátku 19. století, kdy se velký dům rozdělil na nynější čp. 26 a 27. Hlavní průčelí je dvouosé. Nad okny pod hlavní římsou domu je štukem orámovaný čtyřlist. Štít je dvouetážový, v základě trojúhelného tvaru, spodní díl rámují úseky volut. Jeho vrchol horního dílu tvoří uprostřed obloukově vyklenutá římsa. Ve štítu je štukem naznačeno původní malé okénko (dnes zazděno), jehož profilovaná šambrána má uprostřed polokruhově vyklenuté nadpraží. Nároží jsou opatřena kamennými patníky – na severozápadním nároží se jedná o kamenicky zpracovaný prvek přemístěný z jiné stavby. Boční strany domu mají novodobou úpravu, barokizující štítky podkroví. Okna do ulice mají světlé obdélné malované šambrány. Ze severní strany vcházíme do dvora domu brankou s obloukem vyklenutým nadpražím. Opraveno v roce 1996. Přístavek (Garáž) byla vytvořena z přídomčí v r. 1970. Roku 1710 se hovoří o prodeji dvorečku s pustým místem, kde dříve bývaly stáje a 1740 je prodáván dům se sklepem a zbořeništěm – pravděpodobně s částečně zachovalými obvodovými zdmi, protože i dnešní obvodové zdivo je poměrně masivní. Nad garáží je nízká půda původně sloužící jako seník, dnes sklad. Dvorek je ze severní strany ohrazen zdí. Hlava krytá keramickými prejzovými taškami. Dřevěná obdélná trojkřídlá vrata (asi r. 1943) jsou osazena v portálku, který je nahoře obloukově vyklenut.