dům

Areál usedlosti če. 14 (původně čp. 17) stojí ve střední části vsi, na severozápadním okraji této části, na severovýchodní straně průjezdní komunikace, která směřuje do severní části vsi. Areál je tvořen domem če. 14 (v severovýchodním nároží areálu), výměnkem (na severní straně areálu, přistavěn k severní části západního průčelí domu če. 14), stodolou (na západní straně areálu), ohradní zdí (ohraničující zhruba jižní polovinu areálu) a krucifixem stojícím před usedlostí, před jejím jihovýchodním nárožím, u průjezdní komunikace. Dům če. 14 je patrový, v přízemí roubený (s podstávkou) a zděný, v patře hrázděný objekt postavený na obdélném půdorysu pod sedlovou (na severní straně zvalbenou) střechou krytou raženými pálenými taškami. Hlavní jižní štítové průčelí je tříosé, v přízemí se třemi poli podstávky, v patře se sedmi poli hrázdění s šikmou a kosmou vzpěrou ve třetím a pátém poli, s okny ve 2., 4. a 6. poli. Štít (tč. během oprav neexistující) byl dvoupatrový, svisle bedněný s přelištováním s dvěmi otvory ve tvaru helvétského kříže v 1. patře a ve 2. patře měl (krom čtyř čtvercových otvůrků) dva otvory ve tvaru zvonků. Východní vnější tříosé průčelí má “menší polovinu” přízemí roubenou s dvěmi poli podstávky (okno, první osy, je pouze v prvním poli podstávky), zbytek zděný, hladce omítnutý. Hrázděné patro je rozděleno do osmi polí, s kosmou a šikmou vzpěrou v 1. a 8. poli, s okny ve 2., 6. a 7. poli. Okno ve třetí ose v přízemí bylo více jak dvojnásobně zvětšeno (na čtvercové) směrem dolů, tak že vodorovné zamřížování lidového charakteru je nyní v jeho horní části. Okno ve třetí ose patra je též zamřížované, 3 x 3 pruty. Severní průčelí je celé zděné, bez otvorů, v patře po stranách a nahoře s trámy hrázděné konstrukce. Západní dvorní vstupní průčelí je ve zbylé části (k severní části je přistavěn výměnek) v přízení tříosé, v patře dvouosé. V přízemí, ve zděné malé části, jsou v 1. ose dveře (před kterými bylo zasklené novodobé zádveří odstraněné asi během roku 2010) a v roubené části dvě okna, každé v ose svého pole podstávky. Hrázděné patro rozděleno na šest polí s šikmou vzpěrou v 6. poli, s dveřmi a oknem ve 2. a 5. poli. Přede dveřmi byla pavlač, která jsem přecházela z jižního dvorního průčelý výměnku, dnes je připraveno její obnovení skoro před celým patrem průčelí. Interiér v roubené a hrázděné části s trámovými stropy, ve zděné části nejspíše zaklenut. Před východním a jižním průčelím má dům předzahrádku, v níž (před oknem ve třetí ose jižního průčelí) je vyhloubena studna.