dům

Dům č. e. 124 je patrový zděný objekt s hrázděným patrem, na obdélném půdorysu. Na severozápadě se v ose k domu napojuje malá kůlna – pod společnou střechou. Jihozápadní průčelí domu (k silnici) je v přízemí sedmiosé, v patře pětiosé. Dolní část stěny je opatřena poměrně vysokým soklem, natřeným černou barvou. Fasáda má bílou barvu, dřevěné prvky jsou tmavě hnědé. V přízemí je v ose první zprava okno ve špaletě, dřevěné dvoukřídlé, s křídly rozdělenými v horní třetině vodorovnou příčlí. Nad oknem je v líci zdiva dřevěné nadpraží. Osa druhá zprava je dnes zazděná, obdélný otvor větších rozměrů lemují trámy (jejich dolní část je překrytá soklem). Osy třetí a čtvrtou zprava vyplňují okna – dvojitá dvoukřídlá. Nedělená vnější křídla jsou v líci, vnitřní křídla mají stejné členění jako okno v ose první zprava. V ose páté zprava se nachází vstup do domu – jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s dřevěnou zárubní. V dolní a horní části dveří je na šířku orientovaná obdélná výplň, ve střední pak dvě vysoké obdélné výplně vedle sebe. V ose šesté zprava je malé obdélné dřevěné okénko, v ose sedmé zprava pak další dveře (do bývalé hospodářské části domu). Jsou jednokřídlé dřevěné, svlakové konstrukce. Vlevo od těchto dveří, tj. v ose sedmé zprava, je malé, na šířku orientované jednokřídlé okénko v dřevěné šambráně. Jak již bylo uvedeno, na severozápadní straně je k domu přistavěna kůlna. Je tvořena bedněním ze svisle kladených prken, průběžných po celé výšce, spoje kryjí široké lišty. V dolní části bednění je vstup, v horní pak dva drobné větrací otvory ve tvaru na výšku orientovaného oválu. Patro domu je hrázděné, vodorovné a svislé trámy doplňují šikmé vzpěry - na obou okrajích fasády a vpravo od osy druhé zprava (krajní vzpěry jsou orientovány směrem k vnějšku vzhůru, třetí vzpěra pak stejně, jako pravá krajní). Všechny osy patra vyplňují stejná okna – dřevěná dvoukřídlá (zřejmě dvojitá), až na krajní levou osu, kde je okno pravděpodobně neotvíravé. Jihovýchodní průčelí (pravé boční) je dvouosé, stěna domu je na pravé straně zasazena do stoupajícího terénu. V levé ose přízemí je stejné okno, jako v krajní pravé ose přízemí jihozápadní fasády, v pravé ose je na šířku orientovaný otvor, vyplněný třemi skleněnými cihlami. Hrázdění patra má na obou krajích šikmou vzpěru, směřující směrem k vnějšku vzhůru. V obou osách patra je stejné okno, jako v krajní pravé ose patra jihozápadního průčelí. Trojúhelný štít pokrývá šindel s ozdobně zakončenými dolními okraji. Dolní řada má okraj tvarovaný do mírného obloučku, v ostatních řadách se víceméně pravidelně střídají šindele s rovným dolním okrajem se skupinkou tří delších šindelů, kde střední má dole hrotovitý tvar a po obou jeho stranách je šindel, tvarovaný do půlkruhu. Ve štítu jsou dvě menší zaslepená obdélná okna v dřevěné šambráně (v dolní části oken šambrána není). Severozápadní fasáda je v úrovni přízemí a dolní části patra zakrytá přístřeškem s pultovou střechou s lepenkovou krytinou a také materiálem, uloženým v přístřešku. Viditelná část patra je tvořená bedněnou konstrukcí kůlny, v níž je na pravé straně obdélné okno v dřevěné šambráně. Je dvoukřídlé, s křídly členěnými v horní třetině vodorovnou příčlí. Okno je dnes bez zasklení a zevnitř zaslepené. Severozápadní štít je pokryt stejně kladeným šindelem, jako jeho protějšek – na rozdíl od něj je však severozápadní strana bez otvorů. Dům má sedlovou střechu, krytou břidlicí. Zhruba uprostřed je ve střeše zasazen zděný komín.