důlní projekce

Provozně správní budova bývalé důlní projekce stojí samostatně v Husově, původně Vojtěšské ul. při vyústění uličky Ke Korábu proti objektům někdejší ústřední kovárny a mechanických dílen asi 150 m JZ. od dolu Vojtěch. Jednopatrový nepodsklepený dům obdélného půdorysu, orientovaný podélnou osou paralelně s ulicí ve směru SV. - JZ., je na boční JZ. straně rozšířen hranolovým jednopatrovým mimo osu umístěným rizalitem. Původní stavba byla na zadní JV. straně doplněna téměř v celé délce úzkou asi 1,5 m širokou novější přístavbou, obsahující chodbu. Zdivo je pravděpodobně smíšené s převahou kamene, jeho strukturu však není pod omítkami zřetelná. Nové hladké štukové omítky jsou tónovány světlým hráškově zeleným nátěrem, tektonické články, jak plasticky vystupující, tak iluzivní malované, jsou lomeně bílé. Nízký kamenný sokl není omítnut, na rizalitu je obložen bílými cihlami. Vnitřní dispozice s asymetricky umístěnou podélnou plochostropou chodbou při JV. průčelí tvoří příčný trojtrakt. Místnosti středního traktu jsou zaklenuty obdélnými plackami s širokými půloválnými pasy, ostatní prostory mají ploché stropy. Patro, přístupné po dřevěném schodišti, je v celém rozsahu plochostropé. Exteriér domu je komponován ve stylu střídmého nenáročného klasicismu. Fasády jsou pročleněny průběžnou bohatě profilovanou pásovou římsou, jež je přetažena přes objem rizalitu i novějšího přístavku chodby a vysokou korunní římsou, která má formu klasického trojdílného kladí s hladkým vlysem. Hlavní SZ. uliční průčelí je rozvrženo do pěti okenních os rozmístěných v pravidelných intervalech, obdélná okna rámují malované šambrány. Dvoukřídlové okenní konstrukce, osazené v líci fasády, jsou v přízemí děleny do osmi, v patře do čtyř tabulek. Boční SV. fasáda je dvouosá, stejně členěná. Pravoúhlý vchod bez ostění s původními dvoukřídlovými asymetrickými dveřmi rámové konstrukce, členěnými na lícové straně vpadlými obdélnými poli, je od SV. v novějším úzkém přístavku. JV. strana domu je pětiosá, čtyři osy připadají na přístavek s chodbou, původní pravá část budovy tvoří jedinou okenní osu. Okna a jejich iluzivní orámování je zcela stejné jako na ostatních fasádách. JZ průčelí dominuje excentricky umístěný dvouosý rizalit, plocha fasády mimo rizalit je bez oken, členěna pouze římsami. Budova je kryta valbovou střechou s eternitovými šikmo kladenými šablonami. Rizalit má vlastní valbovou střechu. K domu patří malá travnatá předzahrádka, obklopující budovu na záp. a sev. straně. Předzahrádka, zvýšená proti úrovni ulice o 0,5 - 0,7 m, je zpevněna nízkou kamennou tarasní zídkou.