dominikánský klášter s kostelem sv. Anny

Areál dominikánského kláštera je situován severovýchodně od náměstí, ve směru na Kačinu. Urbanisticky dominantní kostel sv. Anny je otočen na osu k areálu zámku (na západní straně). Klášterní kostel navazuje na východní křídlo konventu, který centrální stavbu ze tří stran ohraničuje. Areál opisuje ohradní zeď, z níž vyniká reprezentativní vstupní pilířový plot s bránou a sochařskou výzdobou na jižní straně a brána se sochami světců na západní straně areálu na osu vstupu do kostela. Při hlavním vchodu na západní straně jižního křídla stojí socha sv. Notburgy a sv. Barbory. V rajském dvoře kláštera vyniká socha Maří Magdaleny. Předmětem ochrany je areál dominik. kláštera - kostel sv. Anny, konvent čp.21, hlavní brána se sochařskou výzdobou a oplocením, pilířové opocení s bránou při kostele sv. Anny, ohradní zeď, socha sv. Barbory a sv. Notburgy, socha M. Magdaleny a pozemky vymezeného areálu.