Dívčí lyceum spolku Vesna

Řadová třípatrová budova jednoduchého obdélného půdorysu, hlavní průčelí do ulice Jaselské je sedmiosé, s pravoúhlými okenními otvory. Vertikálně komponované průčelí je členěno do tří zón: vždy tři okenní osy po stranách jsou svázány širokými postranními lizénami, ústřední část tvoří vertikála středního pásu nesoucího vysoký reliéf ženského okřídleného genia (Světlonošky). Okřídlená postava dívky oděná v dlouhém rouchu třímá ve vztyčené pravici hořící pochodeň, v levici otevřenou knihu. Soklová zóna je pásově armována, prolomena šesti pravoúhlými okenními otvory v poslední ose půlkruhově zaklenutým vstupem s bosovanou archivoltou, nad níž dvojice konzol s reliéfním vegetabilním dekorem nese vyloženou profilovanou nadpražní římsu. V nízké supraportě se rovněž nachází plastický vegetabilní dekor. Vstup je osazen původními dvoukřídlými vchodovými dveřmi se skleněnými výplněmi opatřenými dekorativními secesními mřížemi. V patrech okna ve 3 + 3 osách po stranách středního pásu mají společné průběžné parapetní římsy. Parapetní výplně oken druhého patra tvoří široký plastický vlys se secesně-folkloristickými motivy pávů a kohoutů, vyplněný vegetabilním dekorem. Mezi okny třetího patra jsou přidány pilastry korintského řádu. Nad postavou ženského okřídleného genia je v nejvyšším patře prolomen lichoběžníkově završený okenní otvor, vpadlé plochy suprafenestry nesou vegetabilní ornament, nad nímž vyplňuje plochu segmentového štítu vysoký reliéf moravské orlice s roztaženými křídly, opět doplněný vegetabilním dekorem. Uliční průčelí je završeno vyloženou profilovanou korunní římsou nesenou masivními konzolami s maskarony. Korunní římsa se uprostřed vzpíná do segmentu a vytváří tak nízký štít, po stranách jsou neúplné segmenty vzepjaté římsy ukončeny převýšenými hranoly vybíhajícími z postranních lizén završenými nástavci segmentového tvaru členěnými radiálními linkami. Obdobný nástavec završuje štít. Postranní lizény nesou vegetabilní dekor s maskarony a nahoře velká písmena V (Vesna) doplněná bohatým vegetabilním ornamentem. Střecha je nízká sedlová. V interiérech budovy jsou zčásti dochovány autentické prvky z doby jejího vzniku, bohatá štuková a malovaná výzdoba je dochována např. v prostoru tzv. „dvorany“ v nejvyšším patře budovy. Malované vlysy v učebnách vytvořil malíř Jano Köhler (1873-1941).