děkanství

Jedná se o mohutnou dvoukřídlou jednopatrovou budovu původního domu panských úředníků dominující SV frontě náměstí Svobody v severním směru do ulice Karmelitánská vysunutým dlouhým užším křídlem. Hlavní křídlo téměř čtvercového půdorysu s průčelím orientovaným do prostoru náměstí je příčně průchozí trakt, dělený střední chodbou průjezdu do dvora zaklenutou valeně s výsečemi s vytaženými hřebínky, chodba je zúžena novější příčkou. Z průjezdu vede schodiště do patra. Přízemní místnosti křížově klenuté, v patře plochostropé. Hlavní průčelí členěné v přízemí pásovou rustikou je v přízemí prolomeno heraldicky zprava 2 pravoúhlými okenními otvory, segmentově zaklenutým vstupem a dalším pravoúhlým okenním otvorem, patro oddělené kordonovou římsou je prolomeno 4pravoúhlými okenními otvory. Okenní otvory jsou opatřeny šambránami a v přízemí bosovanými suprafenstrami, v patře dvakrát zalomenými profilovanými návojovými římsami. Nad segmentově zaklenutým vstupem s bosovaným portálem se nachází pravoúhlá vpadlina s plastickým polychromovaným reliéfem oválné kartuše s karmelitánským znakem doplněného po stranách o vegetabilní rozviliny. Přízemí a patro spínají bosovaná nároží. Boční průčelí do ulice karmelitánské je prolomeno v přízemí i v patře 4pravoúhlými okenními otvory se šambránami suprafenstrami a návojovými římsami identickými jako u hlavního průčelí (v přízemí je heraldicky zprava 4. a v patře 3. osa zaslepena). Přízemí od patra odděluje kordonová římsa. Navazující severní obdélné křídlo je v uličním průčelí odděleno dvěma vertikálami bosovaných lizén, mezi nimiž jsou nad sebou prolomeny dva oválné otvory s profilovanými šambránami a téměř u chodníku menší otvor obdélného tvaru, uliční průčelí severního křídla je prolomeno 3 obdélnými okenními otvory (v přízemí menšími). Dvorní průčelí obou křídel jsou hladká, prolomená asymetricky uspořádanými pravoúhlými okenními otvory a vstupy nestejné velikosti s omítkovými šambránami. Valbové zastřešení nese bohatě profilovaná korunní římsa. Na severní křídlo v ose navazuje další fasádově sjednocené patrně původně hospodářské křídlo upravené k obytným účelům (pozemek st. par. č. 4/2), které není chráněno. Další nechráněná hospodářská budova vymezuje dvůr na severu.