Debrno

Nevelká ves středověkého původu, sevřená v úzkém údolí, situovaná asi 3 km od Kralup nad Vltavou. Poprvé je písemně doložena k roku 1437 jako majetek kostela v Minicích. Jedná se o silnicovku s netradičním rozčleněním zástavby. Je tvořena řadou šesti statků na poměrně úzkých obdélných parcelách s obytnými stavbami orientovanými převážně kolmo ke komunikaci. Na ně navazující sýpky a chlévy jsou situovány zpravidla při jedné straně hlubokých obdélných dvorů uzavřených souvislou řadou stodol. Veškerá zástavba usedlostí je zděná, z konce 18. s počátku 19. století, často s úpravami fasád z přelomu 19. a 20. století. Rada kamenných stodol vznikla na konci 19. stol. Na protilehlé straně za komunikací a souběžným potokem se nachází zhuštěná řada drobných zděných domků z třetí třetiny 19. až počátku 20. století. Jedná se o urbanisticky méně obvyklý celek s hodnotnou tradiční zástavbou nenarušenou novodobými úpravami a se zachovanými vazbami na okolní krajinu.