Císařsko-královská německá vyšší státní průmyslová škola

Severovýchodní průčelí {ulice náměstí 28. října}: Severovýchodní (uliční) průčelí je šestiosé. Fasáda suterénu je vyplněna bosáží s hrubou texturou, která je od chodníku oddělena kamenným soklem. V 1., 2. a 4. ose je prolomena vraty, ve 3., 5. a 6. ose pak okny s mříží. 4. osu vyplňuje mělký pravoúhlý boční portál s profilovaným ostěním, osovým klenákem a nadpražní římsou na konzolách. Vstupní prostor otevírají dobová řezaná dvoukřídlá vrata, zhotovená ze dřeva, jež ústí do chodby průjezdu. Fasáda přízemí je naopak vyplněna bosáží s jemnou texturou, která je od suterénu oddělena římsou. Jednotlivé osy jsou prolamovány okny s profilovanými ostěními, podokenními římsami na konzolách a osovými klenáky. Fasáda prvního patra je vyplněna rustikou, která je od přízemí oddělena římsou. Jednotlivé osy jsou prolamovány okny s profilovanými ostěními, průběžnou parapetní římsou a nadokenními římsami na konzolách se zubořezy. Dvojice os svírají čtyři profilované pilastry, které vybíhají do druhého patra. Fasáda druhého patra je opět vyplněna rustikou, která je od prvního patra oddělena římsou. Jednotlivé osy jsou prolamovány okny s profilovanými ostěními, průběžnou parapetní římsou a osovými klenáky. Hlavice pilastrů, které vybíhají z prvního patra, jsou zakončeny volutami. Sedlová střecha se zděnou atikou s pilastry, je od druhého patra oddělena korunní římsou s florálními konzolami, ozdobenou vejcovcem i zubořezem. Zaoblený rizalit / Severo-severovýchodní průčelí {nároží ulic náměstí 28. října a Kudelova}: Severo-severovýchodní (uliční) průčelí je tříosé. Fasáda suterénu je vyplněna bosáží s hrubou texturou, která je od chodníku oddělena kamenným soklem. Osy jsou prolomeny třemi okny s mříží. Fasáda přízemí je naopak vyplněna bosáží s jemnou texturou, která je od suterénu oddělena římsou. Jednotlivé osy jsou prolamovány okny s profilovanými ostěními, podokenními římsami na konzolách a osovými klenáky. Fasáda prvního patra je vyplněna rustikou, která je od přízemí oddělena římsou. Jednotlivé osy jsou prolamovány okny s profilovanými ostěními a průběžnou parapetní římsou. Okna jsou rámována edikulami, tvořenými polosloupky s florálně-zavinutými patkami a hlavicemi zakončenými volutami, kladími a trojúhelnými frontony se zubořezy. Fasáda druhého patra je opět vyplněna rustikou, která je od prvního patra oddělena římsou. Jednotlivé osy jsou prolamovány okny s profilovanými ostěními, průběžnou parapetní římsou a nadokenními římsami s osovými rámci. Zaoblená střecha se zděnou atikou s pilastry, je od druhého patra oddělena korunní římsou s florálními konzolami, ozdobenou vejcovcem i zubořezem. V minulosti se nad zaobleným rizalitem tyčila kupole zakončená korouhví. Podle plánů, publikovaných v letech 1892, 1903 a 1946, byla ze dvorní strany ohbí přistavěna přízemní oblá schodišťová vížka, která dnes chybí. Nejbližší architektonickou analogii zaobleného rizalitu lze spatřit na protější budově Kudelova 1853/5. Hlavní budova / Severní průčelí {ulice Kudelova}: Severní (uliční) průčelí je devatenáctiosé (3 + 13 + 3), přičemž 1. až 3. a 17. až 19. osu tvoří mělké nárožní rizality – levý a pravý. Fasáda suterénu je vyplněna bosáží s hrubou texturou, která je od chodníku oddělena kamenným soklem. 1. až 8. a 12. až 19. osa je prolomena šestnácti okny s mříží. Centrální, 9. až 11. osu, pak tvoří mělký trojdílný hlavní portál, který je tvořen dvojicemi pilastrů a polosloupů, jež vybíhají do přízemí. 9. osa je ozdobena bronzovou deskou s nápisem „STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STAVEBNÍ BRNO“, 11. osa pak obdobnou deskou s piktogramy a nápisem „1885 • 1985“. Vstupní prostor 10. (centrální) osy otevírají dobová řezaná dvoukřídlá vrata, zhotovená ze dřeva, jež ústí do vestibulu. Fasáda přízemí je naopak vyplněna bosáží s jemnou texturou, která je od suterénu oddělena římsou. Jednotlivé osy jsou prolamovány okny s profilovanými ostěními, podokenními římsami na konzolách a osovými klenáky. Vyjma 9. a 11. osy, kde se nachází boční díly portálu, v němž jsou okna menší, mezipodlažní, sevřená pilastry, mající půlkruhovité záklenky s osovými, florálně-zavinutými konzolami. Jejich suprafenestry jsou ozdobeny festony, na nichž jsou zavěšeny kruhové štítky se snítkami vavřínu. Tympanon nad vraty v 10. (centrální) ose prolamuje půlkruhovité okno s mříží a osovou, florálně-zavinutou konzolou. Ve cviklech se mimo jiné nachází reliéf ozubeného kola (vlevo) a zednického kladívka (vpravo). Hlavice pilastrů a polosloupů, které vybíhají ze suterénu, jsou ozdobeny vejcovci. Nadpražní kladí pak triglyfy s kapkami. Vstupní portál je zakončen římsou, ozdobenou vejcovcem. Fasáda prvního patra je vyplněna rustikou, která je od přízemí oddělena římsou. Jednotlivé osy jsou prolamovány okny s profilovanými ostěními a průběžnou parapetní římsou. Sudá okna jsou rámována edikulami, tvořenými polosloupky s florálně-zavinutými patkami a hlavicemi zakončenými volutami, kladími a trojúhelnými frontony se zubořezy. Lichá okna jen průběžnou nadokenní římsou s osovými rámci, ozdobenými kapkami. Osy v nárožních rizalitech svírají čtveřice profilovaných pilastrů, které vybíhají do druhého patra. Fasáda druhého patra je naopak hladká, která je rustikou vyplněna pouze v nárožních rizalitech. Od prvního patra je oddělena římsou. Jednotlivé osy jsou prolamovány okny s profilovanými ostěními, průběžnou parapetní římsou a nadokenními římsami s osovými rámci, vyjma 1., 3., 17. a 19. osy, kde nadokenní římsy s osovými rámci chybí. Mezi 7. a 8. osou a 12. a 13. osou, jsou připevněny dvě dobové praporové žerdě s kovovými spirálovitými ozdobami. Liché osy nárožních rizalitů jsou v okenních parapetech navíc ozdobeny čtyřmi portrétními medailóny s reliéfy a jmény vědecko-uměleckých velikánů minulosti. Vlevo James Watt (* 1736; † 1819) a neidentifikováno. Vpravo Donato Bramante (* 1444; † 1514) a Anton Pilgram (* 1460; † 1516). Na základě formální analýzy s dalšími podobnými medailóny na jiných brněnských domech, lze usoudit, že je patrně zhotovil brněnský sochař Franz Dressler (* 1846; † 1885). Hlavice pilastrů, které vybíhají z prvního patra, jsou zakončeny volutami. Sedlová střecha se zděnou atikou s pilastry, je od druhého patra oddělena korunní římsou s florálními konzolami, ozdobenou vejcovcem i zubořezem.