činžovní dům Metropole

Objekt je postaven na téměř obdélném půdoryse s jedním zkoseným nárožím a rizalitem. Hlavní uliční průčelí orientované na SZ je sedmiosé, do jeho střední osy v přízemí je vsazen hlavní vstup do objektu. Ten je orámován edikulovým portálem s nápisem Metropol na překladu a číslem 362 v nástavci. Průčelí JV je řešeno analogicky k průčelí SZ. Původně na dům z jedné strany v uliční řadě navazoval další objekt, proto toto SV průčelí je zcela hladké. Průčelí analogické k němu, tedy JZ je řešeno jako nárožní. Má zkosené nároží zakončené věžičkou a rizalit. V přízemí rizalitu je vstup do objektu, který je řešen stejným způsobem jako hlavní vstup – edikulovým portálem (zde je však uveden nápis Metropole). Rizalit je v 4. NP zakončen balkónem. Do obou nároží tohoto průčelí jsou ve 3. NP vsazeny niky s antikizujícími postavami. Fasáda objektu je bohatě zdobená štukovou výzdobou – orámovány jsou okenní otvory profilovanými šambránami, parapety jsou zdobeny vegetativními motivy, bohatě pojednané jsou také kordonové a korunní římsy. Okenní výplně jsou z větší části původní – jedná se o dvoukřídlá špaletová okna členěná do tvaru latinského kříže s profilovanou klapačkou. Oboje vstupní dveře do objektu jsou původní. Jsou dvoukřídlé s kazetami a s půlkruhovým proskleným světlíkem opatřeným ozdobnou mříží. Střecha domu je sedlová, krytá vláknocementovými šablonami skládanými na koso a falcovaným plechem. Do střechy jsou vloženy vikýře - do hlavního průčelí sedm a levého bočního tři. Orámovány jsou bohatou štukovou výzdobou a střední vikýř je vždy větší. Pozemek okolo činžovního domu Metropole je ohraničen směrem za svahu kamennou zídkou s litinovým zábradlím.