činžovní dům

Nárožní třípatrový městský nájemní dům s bohatou štukovou secesní fasádou ve dvou odstínech světle olivové barvy (nepůvodní barevnost), spolu se sousedním čp.182 tvoří jednotný kompoziční celek uzavírající blok mezi Tomkovou a Dlouhou ulicí. Domu čp.182 patří pravá polovina společného reprezentativního průčelí, které je členěno centrálním šestiosým rizalitem završeným plochým trojúhelným štítem, po jeho bocích jednoosá ustupující plocha a po stranách rizality s ozdobnou atikovou nástavbou, u čp.182 jednoosý s další osou v okoseném nároží. Přízemí, tvořící podnož, je pojednáno pásovou rustikou, v níž jsou otvory pravoúhlých oken jen jakoby vyříznuty. Vstup je umístěn ve 3. ose zprava, pravoúhlý, převýšený se segmentovým nadsvětlíkem, zdobený secesní štukovou rostlinnou ornamentikou. Přízemí je zakončeno úzkou mezipatrovou římsou. Nárožní rizalit člení pilastry ve vysokém řádu, jež namísto hlavic zdobí věnce s visícími stuhami, propojené s festony zavěšenými nad okny posledního patra. Parapety mají v každém patře jinou reliéfní vegetabilní výzdobu. Nároží na do dvou stran zakončuje bohatě tvarovaná atika, tvořená bočními pilířky s vázami a mezi nimi segmentovým štítem, v němž je prolomeno nízké segmentové “okno” s motivem balustrády na parapetu. Po obou stranách nároží (vyjma středního rizalitu) jsou ve všech patrech okna sdružená, obdélná. Široký středový rizalit hlavního průčelí, společný oběma domům má lehce předstupující krajní osy , zvýrazněné navíc v 1. a 2. patře kovovými balkonky.