činžovní dům

Objekt má kubickou třípodlažní hmotu na nepravidelném půdorysu se zaobleným rohem a terasou nad svahem. Hlavní průčelí do Kavčího plácku tvoří tříosý rizalit se zvýrazněnou centrální osou a pravá ustupující jednoosá část přecházející v zaoblený roh s trojicí úzkých oken. Přízemí člení horizontálně mohutný kamenný sokl z hrubě opracovaných plastických pískovcových kvádrů, shora ukončených 2x odstupněnou pískovcovou římsou a štukovým pásem. Přízemí odděleno od patra vysokým hladkým vlysem ukončeným průběžnou parapetní římsou (pásovou, s okapnicí a podloženou úzkou lištou). Mezi 1. a 2. patrem je horizontální členění potlačeno na pouhé parapetní výplně. V krajních osách jsou parapety plasticky zakulaceny obdélnými rámci s vykrojenými rohy a jednoduchou paspartou, uprostřed oválná plastická pecka se stáčenými pásky. Střední trojdílná osa má společný parapet lehce ven vypjatý, rastrovaný mělkou kanelurou s píšťalami. Nad okny 2. patra obíhá plochý vlys, uprostřed s plastickým nápisem HUSŮV DŮM, krytý silně vysazenou deskovou římsou. Rizalit ukončuje mansardová střecha se střední zděnou vestavbou, ukončenou sedlovým štítkem s mělkou vpadlinou obdélného tvaru, zakončeného půlkruhem. Krytinou střechy měděný plech. Svislé členění: 1. a 2. podlaží je výrazně členěno dvěma středními čtvrtsloupy ve vysokém řádu s iónskými hlavicemi a výraznou kanelurou. Mezi nimi a nárožími jsou vpadlé plochy s okenními otvory. Okna jsou důsledně symetricky řazena: v pravé a levé ose je vždy 1 okno čtyřkřídlé, s pevnou příčkou v horní třetině, horní křídla vždy svisle v půli dělena. Stejné okno uprostřed je sdruženo se dvěma úzkými po stranách, členěnými pouze pevnou příčkou v horní třetině. Pod okny 1. patra je umístěna pamětní deska Adolfa Černého. V osách těchto oken jsou umístěna i 3 okna v soklu, čtyřtabulková. Okna 1. a 2. patra jsou bez šambrán (rámování tvoří vpadlé pole), pouze v 2. patře jsou pravoúhle odstupněné parapetní římsy. Okna přízemí mají vpadlé ploché šambrány a plastické, pravoúhle odstupněné parapety. Střešní vestavba nad centrální osou je řešena tektonicky: dvě krajní lisény nesou kladí, na něm plochý štít. Vpadlá čelní stěna je na stranách 1x odstupněna a členěna pouze dvěma pravoúhlými otvory oken. Nárožní zaoblená část má obdobné vodorovné členění přízemí a svislé členění pater (zde bez čtvrtsloupů) se shodnou výzdobou parapetů. Trojdílná nárožní osa se skládá ze tří úzkých oken polovičního formátu. Nad římsou je posazen balkon s mřížovým zábradlím geometrického vzoru. Vstupní strana (do parku) má rizalit čtyřpodlažní, se shodným tektonickým členěním, bez zvýraznění některé z os. Nástavba nad hlavní římsou (4. podlaží) má okna obdobného tvaru a velikosti, po stranách vpadlé plochy shora převázané 2x odstupněným plochým vlysem a podstřešní římsou. Střecha je valbová z plechových šablon. Ve 4. ose zleva na tomto průčelí je pravoúhlí vysoký otvor vstupu, který se směrem dovnitř zužuje čtyřnásobným odstupněním. Vstupní dveře s půlkruhovým nadsvětlíkem jsou dvoukřídlé, s výplňovým parapetem a drobně členěným prosklením v horní části. Vchod je přístupný z představené podesty po několika žulových stupních, v čele podesty je mřížové zábradlí s geometrickými ornamentálními výplněmi. Na tento rizalit navazuje vpravo jednoosá, v patrech ustupující část, v přízemí naopak předsazená s dalším vstupem s předloženým schodištěm rozšířeným do stran. Vstupní portál je zvýrazněn dvěma pilířky nesoucími sedlový štítek. Špaleta vstupu 3x pravoúhle dovnitř odstupněná, dveře jsou dvoukřídlé, se čtyřmi výplněmi. Nad vstupem trojdílné okno, jehož jednotlivé části jsou členěny do kříže. V ploše průčelí je celé pole s portálem a oknem lehce vpadlé. Ostatní členění shodné s výše popsaným. V 1. a 2. patře je střední osa ve vpadlém poli řešena shodně jako u fasády do Kavčího plácku, bez oblého vydutí. Tato část nemá střešní nástavbu, ale terasu se zábradlím obdobným, jako nad kulatým nárožím. Průčelí nad svahem sadů je čtyřosé, třípodlažní, s přízemním přístavkem na levé straně, jenž má uprostřed vstupní dveře v pravoúhlé nice (jednokřídlové, s výplněmi), z představěného schodiště dochován jeden stupeň. Nade dveřmi dvojdílné okno členěné 2x křížem. Kamenný sokl je postaven na cihelném, neomítnutém zdivu. Členění průčelí je obdobné, jako do Kavčího plácku, s pilastry ve vysokém řádu, bez zvýraznění střední osy. Okna přízemí nemají parapetní římsy, parapetní výplně přímo navazují na pás nad soklem a římsou. Zadní průčelí do uličky: hladká fasáda bez oken je zhruba uprostřed přerušena úzkým dvorečkem, plochy člení pouze lisénové rámce z hrubší omítky. Nad levou částí zřízena terasa se zábradlím, ukončená nad dvorkem polygonální věžicí (v podstatě čtverec s vykrojenými oblými rohy). V oblinách jsou úzká obdélná stojatá okénka, členěná elipsami a středním křížem. Věž je nad střechou ještě dvoupodlažní, s mezipatrovou římsou a je ukončena bání se čtyřbokou lucernou na dórských sloupcích, zakončenou hrotnicí. Věž je vlastně nástavbou zaobleného tělesa schodiště přimknutého k levé straně dvorku, osvětleno vysokými třítabulkovými okny ve dvou osách. Fasády dvorečka jsou řešeny utilitárním způsobem, hladké s pouhými otvory oken. Dvorek je do výše přízemí ohrazen plnou zdí. Kamenný sokl na této straně neprobíhá.