centrální hřbitovní kříž

Objekt se nachází ve středu hřbitova na zpevněné cestě lemované nedávno obnovenou alejí. Jedná se o mohutný pískovcový kříž (výška cca 4 m), jehož kvadratický podstavec je pojat jako novogotická architektura. Podstavec ohraničují štíhlé boční pilastry zakončené lucernami na bobulových konzolách a uprostřed se nachází nika pro sochu zakončená oslím hřbetem s trojicemi krabů. Dnes niku vyplňuje sádrová socha Panny Marie s Ježíškem, která nese zbytky polychromie. Mezi horní hranou podstavce a římsou se nachází ze všech čtyř stran reliéfní pás lilií. Dle stejného slohu ztvárněný vrcholový pískovcový kříž tvoří břevna s jetelovým trojhranným zakončením. Korpus Krista se zřejmě zachoval z roku 1926 a je povrchově upraven náhražkou plátkového zlata - metalem. Je patrné, že bederní rouška, poranění Krista a oči byly provedeny v barevné polychromii. Ve vrcholu novogoticky tvarovaného kříže je vtesána titulatura INRI. Celý objekt kromě korpusu Ježíše Krista je z pískovce a především na čelní straně je silně zvětralý. Vtesaný osmiřádkový nápis, který obsahuje náboženský verš, se nachází přední straně soklu v orámovaném poli (poškozeno silným zvětráním a černým nátěrem), je nečitelný a nese zbytky původního barevného zvýraznění. Je psán humanistickou polokurzívou a jeho celé znění se dochovalo v obecní kronice Donína: „Leicht sei jeder, dieser/mütterlichen Erde,/Sanft ruh! Jeder in seiner stillen / Gruft. / Bis der Herr durch sein / allmächtig „ Werde“ / Euch mit Schöpferkraft, / zum neuen Leben ruft.“ Na přední straně základny pod soklem je i dnes dobře čitelná informace o zřízení: „Errichtet von der Gemeinde Dönis / 1897“. Kříž s podstavcem je umístěn na dvou schodišťových stupních.