bývalý proboštský dům

Budova je tvořena čtyřmi na sebe navazujícími původně samostatnými objekty: 1) jižní křídlo (postavené na hradbách), 2) severní křídlo podél ulice Křížkovského, 3) příčné západní a východní křídlo. Jižní křídlo: Sklepy jsou postaveny na kamenné parkánové zdi. Jsou cihelné, zaklenuté barokními valenými klenbami, přístupné ze dvora samostatným schodištěm. Druhý samostatný sklep je přístupný z prvního nádvoří a zaklenut valenou segmentovou klenbou. V přízemí jsou místnosti zaklenuty barokními valenými segmentovými klenbami s nepravidelnými trojúhelníkovými a pětiúhelníkovými segmenty. Patro je přístupné monumentálním klasicistním tříramenným schodištěm postaveným na pískovcových sloupech, ukončených kamennými vázami. Zábradlí je tvořeno z kovových prutů vytvarovaných do rozvilin. Místnosti v patře mají rovné stropy, v některých místnostech zdobeny barokními štukovými zrcadly s rostlinným ornamentálním a figurálním dekorem. Místnosti druhého patra jsou plochostropé. Do krovu jsou vestavěny kanceláře. Fasáda do zahrady je jednoduchá, okna jsou zdobena profilovaným štukovým ostěním. Fasáda do nádvoří je tvořena předsazeným středním klasicistním risalitem. Severní křídlo: Objekt je jednotraktový, není podsklepený. Místnosti jsou zaklenuty renesančními křížovými klenbami a barokními valenými klenbami s trojúhelnými segmenty. Patro je plochostropé. Do krovu jsou vestavěny kanceláře, osvětlené vikýři. Ulice je spojena s oběma nádvořími centrálními průjezdy. Fasáda druhého nádvoří je jednoduchá rozčleněná pouze římsou mezi přízemím a patrem a korunní římsou. V přízemí jsou výstupky ve fasádě přiznány arkády zaklenuté stlačenými oblouky, Okna v patře jsou zdobena profilovaným ostěním a podokenní a nadokenní římsou. Fasáda patra prvního nádvoří je stejná. Navíc jsou zde zachovány sluneční hodiny a klasicistní balkon. Fasáda přízemí je členěna vodorovnou bosáží. Fasáda do ulice Křížkovského je vrcholně barokní. Přízemí je od patra odděleno jednoduchou štukovou šambránou. Okna jsou orámována profilovaným pískovcovým ostěním, v přízemí zdobena ve vrcholu odstupňovaným klenákem, v patře uchy s kapkami a symetricky se střídajícími trojúhelnými a segmentovými nadokenními římsami. Průjezd do prvního nádvoří je zdoben předsazeným pískovcovým portálem, tvořeným po obou stranách korintskými sloupy ukončenými profilovanými pilastry s girlandovou výzdobou. Průjezd je zaklenut stlačeným obloukem, završen klenákem tvořeným akantem s maskarónem. Boční trojúhelníkové plochy nad vjezdem jsou zdobeny oválnými kartušemi s rolverky. Nad portálem je zavěšen barokní rolverkový erb. Portál k průjezdu do druhého nádvoří je jednodušší. Po bocích stojí obdélné polosloupy nesoucí jednoduchou metopu s profilovanou římsou a roztržený trojúhelníkový štít, uprostřed ozdobený jednoduchou šiškou na podstavci. Vjezd je tvořen obloukem. Po levé straně fasády je u krajního okna v patře zachovaná nika, zdobená štukovou mušlí. Západní křídlo: V přízemí se nachází valené křížové klenby, některé s trojúhelnými výsečemi. Po pravé straně křídla se nachází novodobé schodiště do pater. Místnosti v patře jsou s rovnými stropy bez výzdoby, pouze sál otočený do parku je vyzdoben na stropě a stěnách freskovou malbou (na stěnách částečně zalíčen) na stropě se nachází významná štuková výzdoba. Profilované zárubně masivních dřevěných dveří jsou zdobeny umělým mramorem. V zrcadle je namalována freska. Krov je hambálkový s vystavěnými kancelářemi. Fasáda do druhého nádvoří je jednoduchá, zdobená pouze okna druhého a třetího patra profilovanými štukovými šambránami s jednoduchou římsou. Fasáda do prvního nádvoří je zdobena v přízemí vodorovnou bosáží, oddělena od patra profilovanou šambránou. V patře jsou umístěny štukové sluneční hodiny. Vstupní dveře na schodiště do patra jsou zdobeny pískovcovým ostěním s uchy a trojúhelníkovou nadokenní římsou. Východní křídlo: Nepodsklepeno. V části přiléhající k uličnímu křídlu jsou v přízemí zachovány křížové klenby. Ostatní prostory jsou plochostropé. Krov hambálkový s vestavěnými kancelářemi, osvětlenými arkýři. Přízemní fasáda do prvního nádvoří je bosovaná, oddělená od patra profilovanou římsou. Okna v patře jsou zdobena profilovanou štukovou šambránou s jednoduchými nadokenní a podokenní římsou. Středem přízemí je proražen průchod do nádvoří objektu Křížkovského 10.