bývalý měšťanský pivovar, dnes galerie Benedikta Rejta

Budova Galerie se nachází na severní straně Pivovarské ulice, ve svahu nad řekou Ohří, na bývalém středověkém hradebním pásmu, které je součástí stavby v nižších podlažích. Při nástupu z piazzetty z ulice (bývalý dvůr) má objekt jedno nadzemní podlaží a dvě podlaží v krovu. Směrem k řece má pak další tři podlaží podzemní, která vznikla rozšiřováním původního pivovaru. Budova bývalého pivovaru stojí na obdélném půdorysu s polovalbovou střechou s červenou taškovou krytinou. Fasáda je provedena ve žlutém odstínu. K jižnímu průčelí je přistavěn vstupní kubus o dvou nadzemních podlažích z pohledového betonu, který prorůstá starší objekt. Piazzeta je zhruba obdélného půdorysu, tvořená je z pravé strany velkými písmeny z kovu, kapitálkou zde stojí GALERIE BENEDIKTA REJTA. Dále šest vysokých sloupů se zoomorfními plastikami ve vrcholu. Pochozí povrch je z dřevěných prken. Vstupní průčelí orientované k jihu je tvořeno hranolovým, patrovým, odstupňovaným vstupním kubusem z pohledového betonu, který předstupuje před dochovanou historickou budovu. V kubusu je jeden vstupní otvor s dvojitými dveřmi. Vnější dvě křídla jsou kovová, vnitřní prosklená. Tento vstupní kubus má pochozí střechu se třemi světlíky v podobě nízkých věží. Druhé nadzemní podlaží vstupní části je směrem na jih prolomeno trojicí pásových oken se slunolamy a jedněmi jednokřídlými dveřmi, vedle nichž vlevo je kruhový okenní otvor. Západní boční průčelí má vlevo část vstupní kubus prorůstající do starého pivovarského objektu. V této nové části jsou dvoukřídlé kovové dveře. Starší část je zde uvedena zesíleným nárožím z pohledových kvádrů. V přízemí je směrem na jih jedna okenní osa, směrem na západ je objekt tříosý se vstupním otvorem uprostřed. Okenní osy mají kamenné ostění a jsou na výšku obdélné. Pravá je z části zaslepena a proražen je jen kruhový otvor. Dveře jsou úzké výrazně převýšené s novodobou kovovou výplní s žebříkovým motivem. Podkrovní část oddělená masivní taškami krytou korunní římsou je ve štítě prolomena trojicí obdélných okenních otvorů s dvoukřídlou výplní. Západním směrem na objekt navazuje dvojitá sdružená zděná arkáda se sedlovou střechou a taškovou krytinou. Severní průčelí orientované k řece je čtyřpodlažní s využívaným podkrovím. Spodní dvě podlaží tvoří restaurovaná hradební zeď (USKP 43701/5-1005). Hradební zeď je podpírána směrem vzhůru se zužujícími opěráky dělící plochu stěny na úseky. První tři úseky zleva jsou vyplněny po dvou sdruženými okny, zeď následně přechází v kruhovou baštu, rovněž prosvětlenou po dvou sdruženými okny. Zeď vrcholí objektem staré vodárenské věže. Nad otvory v hradbě jsou osově umístěny v každém podlaží tvarově diferencované okenní otvory. Celkem má severní průčelí pět os. Nad baštou je okno francouzské, které umožňuje přístup na pochozí střechu. Ve čtvrtém nadzemním podlaží od řeky (druhém od jihu) jsou tři osy zcela zaslepené a vystupuje jen kamenné ostění, první zleva je částečně zaslepená, prolomen je jen kruhový otvor. Jedinou běžnou osou s prosklenými výplněmi je druhá zprava se sdruženým oknem v kamenném ostění se dvěma na výšku obdélnými otvory, ještě jednou svisle předělenými na celkem čtyři skleněné tabule. Ve střešní rovině je osově umístěno pět střešních vikýřů, první dva zleva s valbovou a další tři se sedlovou střechou. Vikýře jsou prosvětleny okenním otvorem.