brána ze dvora v Prosmykách

Brána byla přenesena z poplužního dvora v Prosmykách a nově osazena v západní části ohradní zdi areálu, u domu č. p. 2, kde slouží jako hlavní vstup do areálu. Portál mírně předstupuje před zeď a je vyzděn z mohutných pískovcových kvádrů. Svazkové pilastry s pásovou rustikou vynášejí oblouk, který je vyzděn z klenáků s přitesaným zhlavím a také zdobených rustikou, hlavní klenák je zvýrazněn. Pilastry jsou u paty doplněny dvěma odrazníky. Vysoká korunní římsa vynáší segmentový štít, jehož profil je na dvakrát konklávně prohnutý. Elegantní křivku doplňují po stranách a na vrcholu štítu tři kamenné koule a další je umístěná vpravo, na ohradní zdi. Uprostřed štítu je velký erb. Dvoukřídlá vrata jsou osazena na pantech, ke spodní svlakové konstrukci je pomocí hustého rastru hřebů připojena rámová část, která tvoří lícní stranu vrat. Uprostřed veřejí je malá branka se skosenými horními rohy, nad ní je horní oblouk od dolní části vrat oddělen členěnou římsou.