brána usedlosti čp. 4

Brána, jako pozůstatek býv. zem. usedlosti čp. 4, dnes stojí volně v blízkosti domu čp. 5. Je situována na SV straně návsi a je obrácena čelem k JZ. Jde o zděnou stavbu z pískovcových kvádrů, která je omítnuta bílou omítkou se světlezelenými tektonickými prvky. Brána je tříosá, symetricky komponovaná, se středním širokým vjezdem a dvěma nižšími postranními slepými brankami. Střední vjezd je stlačeně zaklenut a rámovám šambránou se štukovými penízky. Ve vrcholu záklenku je vložen volutový klenák. Střední bránu zdůrazňují široké hladké pilastry po stranách s římsovými hlavicemi a rostlinným ornamentem ve vlysu. Pilastry nesou přímou římsu, nad níž se tyčí bohatě členěný vykrajovaný štít s kruhovými výřezy po stranách. Střední část štítu končí segmentově prohnutou římsou, nižší boční části vrcholí kamennými koulemi. Uprostřed štítu reliéfně vystupuje štuková kartuše s letopočtem 1835. Postranní slepé branky jsou souměrně vyvinuté a mají rovněž půloválně zalenuté vrcholy s klenáky. Mělké výklenky jsou vsazeny do rámu a jejich čela zdobí rustika. Nad jejich přímými římsami vystupují trojdílné rozeklané štíty, završené vázami s koulemi. Plochy těchto štítů jsou zdobené rostlinným motivem. Na levém jsou reliéfní iniciály JV : 4, na pravém B / J : H Předmětem ochrany je brána bývalé zem. usedlosti čp. 4 a vymezený pozemek.