pilířová brána mlýna

Brána tvořená dvěma hranolovými pilíři ukončenými profilovanými římsami podpírajícími nízké komolé jehlany, z nichž byly osazeny antikizující busty, ženy (na pilíři blíže k budově mlýna) a muže, které byly, žel, údajně odcizeny. K sobě přivrácené busty vyrůstaly ze čtyřbokých, konkávně projmutých balustrových postamentů. Busta ženy znázorňovala mladou ženskou postavu s dlouhými, vzadu staženými kadeřavými vlasy a zřaseným rouchem spadajícím ze zadní části hlavy, spuštěným z ramen a odhalujícím obnažená ňadra. Mužská figura zachycovala antického hrdinu v tunice a výrazně zřaseném rouchu připomínajícím tógu; hlavu s delšími vzadu na krk spadajícími vlasy obepínal vavřínový věnec. Dle fotodokumentace z roku 1986 byly pilíře členěny pásovou bosáží. Mezi pilíři jsou zavěšena novodobá železná dvoukřídlá vrata, na fotodokumentaci z 60. let 20. století byla dřevěná svlakové konstrukce.