boží muka

Masivní zděná pilířová boží muka, umístěná na pohledově exponovaném místě u silnice z Valtic do dolnorakouského Schrattenbergu. Hranolový sokl přechází přes podseknuté zaobléní do plochy dříku, po stranách s obdélnými, v rozích zaoblenými vpadlinami. V nich jsou v horní části umístěny kruhové medailony, uvnitř kterých se nachází: monogram JHS s křížkem nad H; znak řádu Milosrdných bratří - granátové jablko, z něhož vyrůstá kříž s šesticípou hvězdou na vrcholu a mluvící páskou s nápisem: INSIGNE ORDINIS FRATERNIS DE DEO; stylizovaný monogram jména bohorodičky MARIA a posléze RE(N)V 1934. Kaplice je hranolová, usazená na profilované římse s pravoúhlými nikami, zakončena stanovou stříškou s kovovým křížem na vrcholu.