boží muka

Boží muka (ve starší dokumentaci označovaná vzhledem k svému původu jako morový sloup) jsou situována severně od kostela v krátké úzké bezejmenné uličce, která vychází z Tylova náměstí směrem k SSV a dříve byla označována nepřesně Na Hrádku. Tento název však nepřísluší ulici, ale je pomístním jménem, odvozeným od jména někdejšího hostince Hrádek, který stával na Tylově nám. při soutoku Sudovického potoka s Kocábou. Boží muka stojí v malém nedávno vysázeném parčíku proti průčelí přízemního domu čp. 117 a před zahradou domu čp. 158 nedaleko mostku přes říčku Kocábu. Pilířová čtyřboká Boží muka, vysoká bez vrcholového kříže asi 4,5 m a orientovaná svými stranami téměř přesně ve směru hlavních světových stran, jsou zhotovena ze žuly původně světlešedé, místy však poněkud ztmavlé působením povětrnostních vlivů. Jednoduchá výrazně vertikálně zdůrazněná kompozice spočívá na mírně rozšířeném neprofilovaném hranolovém čtyřbokém podstavci se zaoblenými hranami, vysokém asi 0,6 m. Na boční severní straně podstavce je vytesán letopočet 1715. Z podstavce vyrůstá štíhlý hladký hranolový pilířový dřík se šikmo okosenými rohy, opatřený při základně odsazeným nepatrně rozšířeným nečleněným kubickým soklem a završený krychlovým kapličkovým nástavcem. Kaplička, pročleněná na všech čtyřech stranách velmi mělkým pouze 5 - 7 cm hlubokým půlkruhově až stlačeně uzavřeným prázdným výklenkem, je ukončena čtyřmi nízkými trojúhelnými štítky, které tvoří při vrcholu mírně tupý úhel. Ve výklencích byly původně zřejmě vloženy malby na plechu nebo reliéfy světců, jež jsou již dávno nezvěstné. Do vrcholu kapličky je zasazen kovový dvouramenný kříž, vysekaný ze silného železného plechu, zdobený při patě spirálově zavíjenými kovanými rozvilinami. Vertikální břevno i obě horizontální ramena jsou zakončena makovičkovým rozšířením.