boží muka

Zděná omítaná stavba božích muk na čtvercovém půdorysu, nacházející se na kopci zvaném sv. Marek, v blízkosti triangulačního bodu. Na mírně předsazenou soklovou část navazují jednou odstupňovaná (odsazená) boží muka se zaoblenými nárožími. Zaoblený je rovněž úsek, ve kterém jsou boží muka odstupněná. Ke straně soklu, orientované k přístupové komunikaci, přiléhá jednoduše profilované odpočívadlo (klekátko?) z litého betonu. Dolní část božích muk doplněna plnými, mírně předsazenými, obdélnými rámci. V horní části stavba členěna nikami s půlkruhovými záklenky, v nichž jsou umístěny obrazy čtyř evangelistů: sv. Jana, sv. Lukáše, sv. Marka a sv. Matouše od M. Chlebovské. Muka ukončena profilovanou korunní římsou, vždy nad nikou vzepjatou do půlkruhu, na kterou dosedá nízká stanová stříška krytá keramickou taškou (tašky kladeny do malty). Ve vrcholu stříšky situován latinský kovaný profilovaný kříž. Omítka božích muk hladká, opatřená bílým fasádním nátěrem. Architektonický prvek v krajině.