Betlémská kaple

Areál pod názvem Betlémská kaple se skládá z několika různých objektů, jednotlivých domů při dnešním Betlémském náměstí, na místě původní sladovny, různě přestavovaných a propojovaných, zasahující až do Husovy ulice (čp. 238). Dnešní objekt Betlémské kaple, jehož součástí je i tzv. Dům kazatelů (čp. 256) je propojený dřevěným mostkem, df. visutou krytou chodbou s dalším domem naproti přes nádvoří (dnešní čp. 169, sídlo Fragnerovy galerie). Původně gotická kaple byla roku 1786 zbořena, zbyly z ní jen části obvodových zdí, v 19. století zahrnuté do novostavby nájemního domu. Novostavba z 50. let představující rekonstrukci středověké kaple, vznikla na základě politického podnětu z roku 1949 prostřednictvím dochovaných plánů, vedut a pozůstatků původní stavby. Obnova a rekonstrukce areálu představuje ilustrativní příklad památkové péče své doby. NKP rozsah: Prohlášeno jako NKP Betlémská kaple, r.č. 106 (Usnesení vlády ČSR č. 251/62 ze dne 30.3.1962 z roku 1962 a poté Nařízení vlády č. 337/2002 Sb. ze dne 19. června 2002, 337/2002 Sb. o prohlášení a zrušení prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky z roku 2002). NKP je kaple s Domem kazatelů (nyní čp. 256, parc. č.200, 201) a tzv. Křížův dům čp. 169, (parc.č.198/2). Součástí NKP není čp. 238 (parc. č. 198/1), objekt je pouze součástí areálu KP.