bašta čp. 173 s fragmentem hradební zdi u domu čp. 150 a 22

Obytný patrový dům okapové orientace se sedlovou střechou, krytou bobrovkami. Obdélný půdorys je západním směrem protažen do polokruhového tvaru, který je zastřešen sedlovou střechou s kuželovým krytím oblé části, krytina z bobrovek. Objekt vznikl ve 2. polovině 19. století dostavbou pozdně gotické bašty městského opevnění, která je zachována v Z části v celém rozsahu. Mladší část má hladce omítanou fasádu s profilovanou podokapní římsou, S štít je po obvodu lemován lisénou, J štít má mladší brizolitovou úpravu, nově krytou štukem. Okna jsou obdélná, ven a dovnitř otevíravá, zčásti původní z 19. století, kolem oken jsou ploché omítkové šambrány s podokenní profilovanou římsou. Ve štítě jsou 2 drobná obdélná okénka, spojená obdélnou šambránou. Vstup je v obou štítových stranách obdélný, s kazetovými dveřmi. Část tvořená baštou má hladkou nečleněnou fasádu, prolomenou druhotně zvětšenými okny, ven a dovnitř otevíravými z konce 19. století. Pod okapem jsou uplatněna zhlaví vazných trámů s okosenými oblými čely. Na baštu Z směrem navazuje bývalá dílna, která baštu zpoloviny zakrývá, západní průčelí dílny má zdobnou eklektickou fasádu. Severním směrem navazující hradba je obsažena ve východní stěně domu čp. 150 a dále v západní stěně domu čp. 22, kde v jejím SZ nároží je při ulici dochováno i nároží původní gotické brány s armování z pískovcových kvádrů.