báňský inspektorát

Provozně správní budova bývalého báňského Strojního a stavebního odboru, nazývaného dříve "Kunstamt", sloužila teprve v novější době jako sídlo Báňského, také Horního inspektorátu. Jednopatrový, částečně podsklepený dům na půdorysu krátkého obdélníka stojí volně v Husově, původně Vojtěšské ul. a je orientován podélnou osou souběžně s ulicí přibližně ve směru SV. - JZ. Budova je vyzděna z režných cihel, nízká neomítaná podezdívka je složena z hrubě otesaných kamenných kvádrů a lomového kamene. Na zadní JV. straně je dům zvýšen novou podkrovní nástavbou, jež vystupuje nad korunní římsu. K SV. nároží přiléhá nový nevzhledný přízemní hranolový přístavek technického zázemí, snad trafostanice. Vnitřní dispozice tvoří symetrický podélný trojtrakt se střední průběžnou segmentově sklenutou chodbou. Po obou stranách chodby jsou aditivně seřazeny místnosti bočních traktů, zaklenuté cihelnými segmentovými klenbami do traverz. Ve většině místností jsou klenby zakryty novými sníženými rovnými podhledy. Prostory jsou zčásti nově přepažené dodatečně vloženými příčkami. Patro, rozvržené shodně s přízemím, je plochostropé. V utváření exteriéru působí dekorativně velmi účinně výrazný rastr pravidelné pečlivě spárované cihelné vazby a tektonických článků, složených z měkce modelovaných cihelných tvarovek. Z prefabrikovaných tvarovek jsou vyzděny bohatě profilované římsy, lizénové rámy i okenní ostění. Fasády jsou pročleněny průběžnou profilovanou pásovou římsou, jež je spojena s podokenní římsou 1. patra v jediný tektonický prvek. Vlysový pás mezi oběma římsami tvoří obdélné parapetní výplně a pole, jež jsou v ploše meziokenních pilířů zdobena geometrickým pilovitým ornamentem ze šikmo skládaných cihel. Náročně profilována je i korunní římsa. Podélná symetricky komponovaná průčelí jsou pětiosá, rozvržená lizénovými rámy do tří částí. Střední úsek je trojosý, postranní pole jednoosá. Velká obdélná okna s lehkými, téměř neznatelnými segmentovými záklenky v jemně profilovaných ostěních jsou v nadpraží rámována segmentově prohnutými římsami, osazenými po stranách na hranolové několikrát odstupněné konzolky. Boční JZ průčelí je čtyřosé, SV tříosé s pravoúhlým vchodem s nízkým segmentovým záklenkem v střední ose. Základní architektonické utváření všech fasád je shodné. Dvoukřídlové okenní konstrukce jsou děleny do šesti tabulek. Budova má valbovou střechu, krytou eternitovými šablonami. Součástí stavby je malý travnatý parčík na J straně domu a úzký travnatý pás podél hlavního SZ průčelí, který však je spíše součástí kolem procházejícího chodníku.