vodní mlýn

Areál mlýna se nachází v severní části obce při silnici na Františkov, po obou stranách komunikace. Doplňuje jej roubená a částečně bedněná stodola se sedlovou střechou. Za ní se nachází drobná bedněná kolna se základy z vyřazených mlecích kamenů. Dále do svahu je situována roubená pazderna a ve svahu včelín. Naproti mlýnu přes silnici nalezneme zděný valeně klenutý chlév se sedlovou střechou. Vlevo od něj je ve svahu při silnici postavena drobná zděná stavba mlíčnice. Součástí chráněného areálu tedy je: 1) mlýn čp. 37 2) stodola 3) chlévy 4) mlíčnice 5) vodní dílo 6) soubor včelínů Pro ochranu uceleného areálu je nutné doplnit kulturní památku o objekt pazderny se st.p.č. 184 (majitel Prokop Ivo Ing., B. Němcové 237, 27746 Veltrusy)