kostel sv. Ducha
Náchod
Hořičky
Hořičky
Hořičky

anotace

Areál vrcholně barokního kostela se samostatně stojící zvonicí a ohradní zdí, hodnotný komplex v dominantní poloze v krajině. Vrchol panoramatu obce.

Vrcholně barokní kostel na místě starší stavby středověkého původu.

stav zachování památkové hodnoty

Kostel v dobrém stavu, opravený, udržovaný. Je namáhán nadměrnou vlhkostí.Zvonice je námáhána vzlínající vlhkostí, nutno opravit lokální poškození omítky a obnovit fasádní nátěr. Ohradní zeď v dobrém stavu, místy nevhodná cementová omítka - odpadává.

popis

Kostel je vrcholně barokní stavbou doplněnou hodnotnými figurálními náhrobky, společně se zvonicí tvoří charakteristický soubor venkovského kostela vymezený hřbitovní zdí. Celý areál je výraznou krajinnou dominantou a přímo souvisí se stavebním vývojem obce. Jedná se o hodnotný barokní komplex.

• Kód CZ 4605, Hořičky, ves, Hořičky, Náchod, Královéhradecký kraj

Využití

• Kostel slouží k pravidelným Bohoslužbám a příležitostným církevním obřadům. Zvonice slouží svému účelu, svou funkci plní i ohradní zeď hřbitova.