1000127900 - hřbitovní kostel sv. Floriána
hřbitovní kostel sv. Floriána
Jihlava
Střítež
Střítež
Střítež u Jihlavy

anotace

Areál hřbitovního kostela sv. Floriána založeného v roce 1848 na místě ruin původní pozdně barokní svatyně je situovaný na mírném návrší nad obcí. Centrální stavbu oktogonálního půdorysu obklopuje hřbitov, který byl spolu s márnicí založen v roce 1886.

dějiny

Kostel postavený v roce 1848 na místě ruin pozdně barokního filiálního kostela, který v roce 1808 vyhořel. V roce 1886 byl založen hřbitov s márnicí.

popis památkové hodnoty

Hodnotná barokní sakrální architektura centrálního oktogonálního půdorysu je vhodně situována na návrší nad obcí v ohrazeném prostředí hřbitova.

popis

Areál situovaný na mírném zalesněném návrší nad rybníkem ve východní části obce se skládá z centrální stavby kostela sv. Floriána, postaveného v r. 1848 na místě ruin filiálního kostela, který vyhořel v r. 1808, z hlavního hřbitovního kříže a hřbitova obehnaného ohradní zdí s márnicí.