1000141014 - kostel sv. Jana Křtitele
kostel sv. Jana Křtitele
Bohdíkov
Raškov
Raškov Ves

Působivá barokní architektura.

popis památkové hodnoty

Působivá barokní architektura, výrazně dotvářena v klasicismu. Vnější plášť stavby rafinovaně skrývá formálně odlišný interiér. V průčelí zvonice druhotně osazený znak pochází zřejmě od téhož autora obdobného znaku na kostele v Bohdíkově.

stav zachování památkové hodnoty

Zeď udržována, břidlicová krytina válcových kaplí není soudržná. V omítce kaplí se projevuje vlhkost.

popis

V areálu hřbitova stojící orientovaná jednolodní architektura obdélného půdorysu, s představenou věží před západním průčelím a mírně užším presbytářem trojbokého zakončení s masivními opěráky, postavená z kamenného a cihelného zdiva, omítnutá hladkou vápennou omítkou bílé barvy, střecha sedlová, v závěru presbytáře trojboce zvalbená, krytá eternitem. Loď s dvěma a presbytář s jednou okenní osou, okna obdélná vysoká s plnými oblouky. Fasáda hladká, členěná pouze profilovanou korunní římsou. Věž s hladkou fasádou, v horní části z každé strany jedno vysoké půlkruhově ukončené okno, do oplechované báně je vetknut trojramenný kříž. V jižním rohu věže a lodi je přístavek se schodištěm na kruchtu a věž, má pultovou střechou krytou plechem. Z jižní strany lodi je přizděna malá předsíň se sedlovou střechou, ve štítu je nika v podobě kvadrilobu, vstup s ostěním a segmentem, nad ním profilovaná římsa s křídly uvnitř křížová klenba s hřebínky. Sakristie s oratoří a pultovou střechou je umístěna na severní straně kněžiště.

• Kód CZ 31876, Ves Raškov, ves, Raškov Ves, Šumperk, Olomoucký kraj

• Sakrální a kulturní využití