větrný mlýn
Prostějov
Přemyslovice
lokální
větrný mlýn

Významná, dobře dochovaná a tím v regionu ojedinělá technická památka.

popis památkové hodnoty

Významná, dobře dochovaná a tím v regionu ojedinělá technická památka, doklad lidového stavitelství, krajinotvorný prvek.

dobrý, probíhá postupná rekonstrukce

popis

Větrný mlýn holandského typu stojí na východním okraji obce v poli. Samostatně stojící zděná omítaná stavba z kamene, válcového tvaru, s kuželovou střechou krytou šindelem červenohnědé barvy má tři podlaží, dva protilehlé pravoúhlé vstupy v přízemí, nad každým vstupem v každém patře jedno malé střílnové okénko. Ve střeše je vikýř s valbovou stříškou, z něhož je vyveden vodorovný hřídel se čtyřmi dřevěnými lopatkami do kříže. Lopatky tvoří dřevěná kostra, výplně chybí. Celá střecha je otáčivá na kolejnici, otáčí se pomocí rumpálu. Uvnitř jsou dřevěné trámové záklopové stropy a dřevěná schodiště. Je zde zachována podstatná část mlecího zařízení se dvěma složeními – mlecím a šrotovacím. Ve 2. patře je palečné kolo, skrz strop prochází do prvního patra kovová hřídel. V prvním patře jsou dvě složení mlýnských kamenů, krytá luby, s násypkami. V přízemí je moučnice s pytlíkem, hasačertem, žejbro i moučná truhla. Zařízení mlýna sice není funkční, je však téměř úplné.

• Kód CZ 13136, Přemyslovice, ves, Přemyslovice, Prostějov, Olomoucký kraj

• mlýn je nefunkční, majitel umožňuje prohlídku veřejnosti