fara
Beroun
Liteň
sady Sv. Čecha č.p. 2
fara

Areál z druhé poloviny 19. století spjatý s působením V. B. Třebízského.

popis památkové hodnoty

Příklad farního areálu s hospodářským zázemím z 19. století, velmi utilitárního vzhledu připomínající nádražní architekturu Rakousko-Uherska. Fara je zároveň spjata s působením V. B. Třebízského.

popis

Jedná se o farní areál s hospodářským zázemím, situovaný v blízkosti kostela sv. Petra a Pavla. Fara obdélného půdorysu, pocházející z 19. století, je uzavřena ohradní zdí, k samotné faře zprava přiléhá cihlová brána s dřevěnou výplní. Za farou se rozkládá zahrada. V zahradě je situováno hospodářské zázemí (stáj a chlévy) a menší hospodářská stavbička. Předmětem ochrany je fara, ohradní zeď s branou a pozemky vymezeného areálu.

• Kód CZ 8581, Liteň, městys, Liteň, Beroun, Středočeský kraj

Využití

• Původně panský dům Ruplera, inspektora panství litenského, který zde byl na odpočinku. Fara od roku 1780, opraveno 1890.