fara

Objekt č. p. 186 se nachází v 1/3 komunikace směru od Verneřic do Starého Šachova. Solitérní stavba je situována na terénní platformě vyvýšené nad levou stranou zmíněné komunikace. Na obdélném půdorysu je osazena hlavní dvoupodlažní hmota, která je podsklepená. Při severozápadní podélná stěna je objekt rozšířen o pravoúhlý rizalit, který probíhá přes obě patra. Dům je zastřešen sedlovou střechou. Rizalit je zastřešen přesahem střešní roviny s mírně odlišným sklonem. Hřeben střechy je rovnoběžný s podélnou fasádou. Zděný objekt je svou podélnou osu orientovanou ve směru SV – JZ. Fasády jsou pravidelně členěny jednotlivými osami. Hlavní vstup je pak situován na středu jihovýchodní podélné fasády a je uvozen terénním schodištěm od přilehlé komunikace. Hlavní, podélná fasáda je řešena symetricky s pěticí os v každém patře. Boční příčné fasády jsou protnuty v paterech dvojicí os a ve štítu trojicí okenních osy. Fasády jsou členěny předsazeným soklem, patrovou římsou oblounového profilu a profilovanou korunní římsou. Parapetní pole v patře jsou zdobena vždy dvojicí stylizovaných vegetativních motivů ve středu doplněných o osmicípou hvězdou. Portál se zapuštěným, kamenným ostěním je osazen dvoukřídlými dveřmi s nadsvětlíkem. Dřevěné dveře rámové konstrukce mají původní kování. Rám oddělující dveře a nadsvětlík tvoří zdobná římsa s profilací. Nadsvětlík je členěn do pěti polí s motivem čtyřlistu v prostředním z nich. Konstrukce nadsvětlíku je výrazně subtilní. Na ostění je dochován původní mechanismus táhla ke zvonku. Všechny okenní osy jsou na výšku orientované s překlady tvaru mírně stlačeného segmentu. V líci osazené výplně okenních otvorů s otevíráním ven a dovnitř. Rámy jsou členěny na dvě dvoukřídla s klapačkou, které jsou odděleny pevným poutcem v 2/3 výšky otvoru. Dolní křídla jsou dále členěna subtilní příčlí na polovinu. Okenní otvory jsou lemovány profilovanými šambránami a parapetními římsami. Štítová průčelí jsou řešena totožně. Symetrie dvou os v každém patře je dosažena i pomocí slepých okenních os (JZ fasáda – pravá osa v přízemí; SV fasáda – levá osa v patře). Profilace štukových prvku okolo okenních otvorů a i jejich výplně jsou shodné jako na hlavním průčelí. Ve štítu se objevuje trojice stupňovitých os situovaných těsně vedle sebe. Střední okno doplňuje dvojice menších. Ty jsou pouze jednokřídlé, dělené uprostřed horizontální příčlí na dvě skelné tabulky. Trojice os propojuje průběžná parapetní římsa a šambrány jsou řešeny jako vpadlé, bez profilace. Šikmé hrany štítu pod střešním přesahem jsou lemovány profilovanou římsou. Podélná fasáda orientovaná do zahrady je po pravé straně od rizalitu v ploše protnuta jednou osou v každém patře. Tyto osy jsou velikostně i typově shodné jako na hlavním průčelí. Od rizalitu vlevo jsou v ploše taktéž dvě okenní osy s vysokým parapetem. Menší jednokřídlé okno je členěno vodorovnou příčlí na dvě okenní tabule. Osy jsou bez štukové výzdoby. Dvouosý rizalit v každém patře tvoří jedna osa portálu (přízemí vlevo) a tři osy okenní. Pravoúhlý vstup s kamenným ostěním je osazen jednokřídlými dveřmi. Rámová konstrukce křídla z dřevního masivu je opatřena původním kováním. Trojice okenních os je typově shodná. Na výšku protáhlé jednokřídlo je členěno dvojicí vodorovných příčlí na třetiny. Obvodové zdivo je hladce omítnuto. Barevnost štuku kombinuje hnědožlutou a bílou barvou. Základní hnědožlutá je doplněna o bíle akcentované architektonické prvky. Střešní krytina je tvořena profilovanou taškou hnědé barvy.