fara

Areál farní budovy (fara, hospodářská budova, vjezdová brána, ohradní zeď) je situován v historickém jádru obce, jižním směrem naproti kostelu sv. Martina. Patrová fara obdélného půdorysu, postavená na vyvýšenině v odstupu od uliční čáry, směřuje podélným severním průčelím ke komunikaci (oddělující areál fary od ohrazeného kostela se hřbitovem a márnicí). Budova vyzděná z lomového kamene, místy z cihlového zdiva, je opatřena omítkou s okrovým nátěrem. Průčelí jsou hladká, bez okenních šambrán. Stavbu člení sokl a fabionová korunní římsa s lištou. Podélná průčelí jsou o třech osách, štítová průčelí o dvou okenních osách. Na pohledově exponované stavbě se sedlovou střechou krytou bobrovkami, upoutávají pozornost mírně zvlněné dvouetážové štíty s lisénovými rámci a čučky ve vrcholu. Zatímco východní štít do dvora je prolomen jednoduchým obdélným oknem, západní štít je v dolní části opatřen nikou protnutou římsičkou a v horní části s kruhovým větracím otvorem. Uprostřed pohledového severního průčelí vyniká kamenný pravoúhlý portál s profilací. Dřevěné vstupní dveře jsou dvoukřídlé, se čtvercovými a obdélnými profilovanými výplněmi. Obdélná okna, osazená ve špaletách, jsou dvoukřídlá, dvojitá, místy starší šestitabulková, místy již jednodušší dvoutabulková. Součástí areálu je i nevelká hospodářská budova, situovaná východně od fary. Pozornost zasluhuje z důvodu, že je ve shodném rozsahu zakreslena již na mapě stabilního katastru ze 40. let 19. století. Při základním ohledání z exteriéru je zřejmé, že se zachovala v autentickém stavu. Tradiční hmota hospodářského stavení je ve vztahu k budově fary velmi důležitá, neboť souvisí se stavebně historickým vývojem areálu s jeho hospodářským zázemím, a vytváří východní hranici usedlosti. Tato přízemní hospodářská budova obdélného půdorysu je situovaná v odstupu kolmo k budově fary. Je vyzděna převážně z lomového kamene (místy z cihel) a opatřena vápennou omítkou. Západní průčelí, otočené do dvora, je o třech osách, s vjezdem zakončeným segmentovým obloukem a obdélnými vstupy s dřevěnou zárubní a původními jednokřídlými dveřmi. Východní průčelí, viditelné z ulice, je bez okenních i vjezdových otvorů. Valbovou střechu kryje novodobá drážková krytina. K budově na severní straně navazuje drobný přístavek chléva s pohledově viditelným základem střešní konstrukce a pultovou stříškou. Přístavek, nepochybně o několik let mladší než hospodářská budova (což dokládá Situační mapa polností dvora Janovice z roku 1836), je půdorysně zachycen na mapě stabilního katastru a navazuje na pilíř vjezdové brány. Další součástí areálu je vjezdová brána při faře a hospodářské budově, vyzděná ze smíšeného zdiva, a dále ohradní zeď z lomového kamene při farní zahradě na západní straně areálu, tedy při nejmalebnějším štítovém průčelí fary. Velkoryseji působí ohradní zeď před hlavním průčelím fary, směřující k areálu kostela sv. Martina. Zeď obíhá pozemek předzahrádky nepravidelného téměř obdélného tvaru a vede až ke komunikaci. Sestává z poměrně vysoké tarasní zdi z lomového kamene a navazujícího oplocení z plného cihlového zdiva, členěného hranolovými pilířky v pravidelném odstupu.