venkovský dům

Chalupa je situována v severní části obce, severovýchodně od návsi, v blízkosti tzv. švédského mostu a bývalé dolní huti. Budova stojí uprostřed zahrady na zhruba trojúhelném svažitém pozemku, vymezené na jižní straně plaňkovým plotem s kamennými hranolovými sloupky, na severní straně zděnou ohradní zdí. Severně od pozemku prochází historická cesta, vedoucí od návsi a dolní huti k hořejšímu hamru. Při jižní hraně zahrady prochází odpadní kanál tzv. hořejšího hamru. Přístup do zahrady od jihu přes náhon umožňuje novodobý dřevěný mostek s dřevěnou brankou. Patrová budova o 2 x 3 osách na obdélném půdorysu s delší osou probíhající ve směru JZ – SV, se zděným přízemím a roubeným patrem s pavláčkou s dekorativně řezanými sloupky. Střecha sedlová, nad štíty zvalbená, krytá šindelem; nad jižním průčelím ve střeše dvojice vikýřů, završených půlkuželovými stříškami s vyřezávaným dekorem; vikýře mají v nárožích zdobně vyřezávané sloupky. Na severní straně střechy zděný komín se zajímavě řešeným zhlavím s dekorativním krytem. K severnímu průčelí přiléhá a směrem k východu pokračuje mladší přízemní zděná přístavba na obdélném půdorysu, krytá sedlovou střechou, propojená s interiéry v patře domu (přístavba bez památkových hodnot, není předmětem ochrany). Z kamene vyzděné přízemí je na severní straně zahloubeno do svahu. Jižní průčelí je v přízemí trojosé – uprostřed obdélný vstup v dřevěné zárubni, opatřený dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s klasovitě skládanými výplněmi, s kovanými hřeby a původním kováním; vstup chrání novodobá sedlová stříška. V levé ose přízemí pár sdružených dvoukřídlých oken, vpravo trojdílné okno. V západním průčelí v pravé ose osazeno jedno dvoukřídlé okno. Všechna okna jsou obdélná, dvojitá. Patro je roubené konstrukce s nárožními rybinovými spoji. Vstup do patra od východu vnějším zděným schodištěm s bedněným zábradlím, vedoucím na pavlač s dekorativně vyřezávanými sloupky a ornamentální řezbou prkenného bednění. Pavlač na zděném základu prochází pouze částí patra jižního průčelí (nad vstupem a pravým oknem v přízemí) a je zapuštěna do stavby tak, že lícuje se zděnou stěnou přízemí a vlevo navazující stěnou světnice; zahloubená pavlač je kryta přesahem střechy. Vstup z pavlače do patra původními jednokřídlými dřevěnými dveřmi v dřevěné zárubni, s dobovým krabicovým zámkem a kováním; dveře jsou na vnější straně (z pavlače) opatřeny novodobým dekorativním obkladem. Vpravo od vstupu ústí na pavlač jedno okno. Na západním i východním štítovém průčelí v patře vždy dvojice obdélných oken. Všechna okna patra jsou dřevěná dvoukřídlá, osazená v líci, v dřevěném rámu s jednoduchou přímou nadokenní římskou. Oba boční štíty lichoběžníkového tvaru jsou bedněné s krycími lištami, prolomené dvojicí obdélných oken; štíty jsou zdola vymezeny charakteristickým podlomením chránícím v nepříznivých klimatických podmínkách čelní stěnu přízemí, na bocích štíty lemuje dekorativně vyřezávaná lišta. Západní štít je ve střední obdélné části svisle bedněný, v této ploše dvojice obdélných oken shodného typu jako v patře; boční trojúhelné cvikly a horní část štítu jsou bedněny klasovitě kladenými prkny do středního švu, spoje chráněny krycími lištami. Východní štít řešen obdobně, střední svisle bedněná část je výrazně užší, opatřená párem sdružených oken a lemovaná dekorativně vyřezávanou plochou lištou; ta kryje i střední šev ve vrcholu štítu; boční části a vrchol štítu jsou opět klasovitě bedněné s krycími lištami.